Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Cykel till arbetet tilltalar allt fler

Cyklister i Stockholm.
Cyklister i Stockholm. Foto: Jan E Carlsson
I april tar många fram cykeln. Men hojandet varierar över landet, visar ny statistik. Stockholms läns invånare är bland de sämsta i landet på att ta cykeln till jobbet eller skolan. De flitigaste cyklisterna hittar vi i Västerbottens och Örebro län.

Hur tar du dig till jobbet eller skolan under våren och sommaren? Den frågan fick 3 644 svenskar svara på. Svaren visar att egen bil är det vanligaste färdmedlet som 35 procent väljer. 15 procent föredrar att ta cykeln.  

Resultatet visar även stora skillnader mellan Sveriges län. I botten ligger Västra Götalands län, mest cyklar västerbottningar och örebroare.
Iréne Isaksson Hellman, trafikforskare på försäkringsbolaget If som beställt undersökningen, hävdar att cyklister är tämligen bortglömda i trafiksäkerhetsarbetet:

– Vi vill gärna uppmuntra till cykling, eftersom det är positivt både för hälsan och miljön. Men samtidigt är trafiksäkerheten eftersatt och antalet cykelolyckor med allvarliga skador som följd fortsätter att ligga på en hög nivå.

I Stockholms län har 192 personer tillfrågats i undersökningen, som ifrågasätts av Krister Isaksson på Trafikkontoret i Stockholms stad:

– Alldeles för få är tillfrågade för att man ska få en tillförlitlig uppfattning om cykling i Stockholm. Folk pendlingscyklar inte mellan Nynäshamn och Stockholm eller andra kommuner långt ute i länet. Det borde i så fall ha gällt Stockholms stad med de tio närmaste kranskommunerna, säger han.

– Dessutom har antalet cyklister i Stockholms stad ökat med 80 procent de senaste tio åren. Trots det har antalet trafikolyckor där cyk­lister har kommit till skada legat still. Säkerheten för cyklisterna nu är alltså avsevärt bättre än för tio år sedan, säger Krister Isaksson.

Från slutet av mars till början av november cyklar ungefär 150 000 stockholmare varje dag till arbetsplatser och skolor.

Så många cyklar till jobb eller skola

Län    Procent
Västerbotten    29
Örebro    29
Uppsala    24
Kalmar    22
Kronoberg    22
Västmanland    20
Gävleborg     19
Skåne    18
Halland    17
Jönköping    17
Norrbotten    16
Dalarna    15
Södermanland    15
Östergötland    15
Värmland    14
Jämtland    13
Stockholm    13
Västernorrland    13
Blekinge    9
Västra Götaland    7
Totalt 3 644 personer deltog i undersökningen, som är gjord
av YouGov.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.