Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Dådet i Trollhättan ett hatbrott

Foto: Jonas Lindstedt, Privat

Anton Lundin-Petterssons offer hade alla något slags bakgrund i andra länder. Redan på torsdagen spekulerades därför att hans motiv skulle vara rasistiska, ett hatbrott, vilket polisen bekräftar på fredagsmorgonen.

– Vi betraktar det som ett hatbrott baserat på sättet han uppträtt och klätt sig vid tiden för dåden. Vi har också gjort en del fynd, både fysiska och digitala i mannens bostad, som talar för att han hade rasistiska motiv, säger Peter Adlersson, presstalesman för polisen i västra Götaland.

Han vill inte säga vad för slags fynd det rör sig om med hänvisning till utredningen. Även om polisen är säker på att Lundin-Pettersson var ensam gärningsman på skolan kan man ännu inte utesluta att han varit i kontakt med andra.

Även en bil som misstänks tillhöra gärningsmannen har hittats nära skolan, uppger gp.se.

– I bilen har vi sett föremål som anses intressanta för utredningen, säger kriminalkommissarie Tord Haraldsson till tidningen.

Enligt gp.se ska det röra sig om knivar som fanns kvar i bilen. Bilen mannen disponerade förefaller att ägas av någon annan. Transportstyrelsen uppger för DN att mannen inte hade några fordon registrerade. 

 

Gärningsmannen Anton Lundin-Pettersson hade rasistiska motiv till dådet, uppger polis. Foto: Jonas Lindstedt, Privat

Ett huvudsakligt skäl till hatbrottsbedömningen är valet av offer. Alla fyra hade bakgrund i andra länder. Lundin-Pettersson gick in i minst två klassrum och valde att attackera elever som fötts utomlands.

Trollhättan är en av landets mest segregerade kommuner och området Kronogården, där dådet genomfördes, är en av stadsdelarna med högst andel utrikes födda. F-9-skolan Kronan är under fredagen stängd för undervisning.

– Skolans personal kommer att träffas för att bearbeta. Vi har resurser på plats för att ta hand om elever, säger Peter Asp, informationschef på Trollhättans stad. 

Mer inom kort.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.