Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 11:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/dagarna-med-drottningen/

Sverige

Dagarna med drottningen

Bild 1 av 8 Drottning Máxima av Nederländerna, född 1971, och drottning Silvia, född 1943, på trappan till Kungliga palatset på Damtorget i Amsterdam. Kungaparet gästade Holland den 4–5 april för att uppmärksamma 400 år av diplomatiska förbindelser.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 8 Sveriges och Hollands kungapar betraktar Rembrandts (1606–1669) målning ”Batavarnes trohetsed” på Rijksmuseum i Amsterdam. Mellan de två kungahusen finns täta band. Drottning Beatrix, som abdikerade 2013, är gudmor till kronprinsessan Victoria. Kung Willem-Alexander är i sin tur gudfar till Victorias dotter Estelle.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 8
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 4 av 8
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 5 av 8
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 6 av 8
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 7 av 8 Drottning Silvia och drottning Máxima hälsar på Dick och hans dementa hustru Helga på äldre­boendet Hogeweyk i Weesp utanför Amsterdam.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 8 av 8 Drottning Silvia framför kakelugnen på Silvia­hemmet, ett forskningscentrum som öppnade alla hjärtans dag 1996 och som haft stor betydelse för vården av dementa i Sverige.
Foto: Anette Nantell

Silvia arbetar intensivt för att sätta demens­vård på agendan. Men ska en kunglig hjärtefråga få påverka samhällets prioriteringar? I jakten på svaret åkte Lördagsmagasinet till Amsterdam och mötte en inflytelserik drottning.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in