Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-19 15:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/dagarna-med-drottningen/

SVERIGE

Dagarna med drottningen

Bild 1 av 8 Drottning Máxima av Nederländerna, född 1971, och drottning Silvia, född 1943, på trappan till Kungliga palatset på Damtorget i Amsterdam. Kungaparet gästade Holland den 4–5 april för att uppmärksamma 400 år av diplomatiska förbindelser.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 8 Sveriges och Hollands kungapar betraktar Rembrandts (1606–1669) målning ”Batavarnes trohetsed” på Rijksmuseum i Amsterdam. Mellan de två kungahusen finns täta band. Drottning Beatrix, som abdikerade 2013, är gudmor till kronprinsessan Victoria. Kung Willem-Alexander är i sin tur gudfar till Victorias dotter Estelle.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 8
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 4 av 8
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 5 av 8
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 6 av 8
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 7 av 8 Drottning Silvia och drottning Máxima hälsar på Dick och hans dementa hustru Helga på äldre­boendet Hogeweyk i Weesp utanför Amsterdam.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 8 av 8 Drottning Silvia framför kakelugnen på Silvia­hemmet, ett forskningscentrum som öppnade alla hjärtans dag 1996 och som haft stor betydelse för vården av dementa i Sverige.
Foto: Anette Nantell

Silvia arbetar intensivt för att sätta demens­vård på agendan. Men ska en kunglig hjärtefråga få påverka samhällets prioriteringar? I jakten på svaret åkte Lördagsmagasinet till Amsterdam och mötte en inflytelserik drottning.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in