Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Dagens Industri: Uppemot 80.000 avvisas från Sverige

”Förstahandsåtgärden är att få till ett frivilligt återvändande”, säger inrikesminister Anders Ygeman.
”Förstahandsåtgärden är att få till ett frivilligt återvändande”, säger inrikesminister Anders Ygeman. Foto: Janerik Henriksson / TT

Polisen och Migrationsverket får en stor uppgift att lösa när regeringen nu gett de båda myndigheterna i uppdrag att förbereda avvisningar av uppemot 80.000 personer som sökte asyl i Sverige i fjol, rapporterar Dagens Industri (DI) på nätet.

Chartrade passagerarplan ska användas. ”En mycket stor utmaning”, säger inrikesminister Anders Ygeman till tidningen.

Innan 2015 var till ända hade 163.000 personer ansökt om asyl i Sverige. DI skriver att det i debatten getts en bild av att ”dessa i regel får stanna, men i dagsläget får cirka 55 procent sin ansökan beviljad, medan 45 procent får avslag”.

I dagsläget räknar regeringen med att uppemot hälften av de asylsökande som kom till Sverige förra året kommer att avvisas. Talen är dock osäkra, skriver DI.
– Jag tror att det i vart fall rör sig om 60.000 personer, men det kan också bli upp till 80.000, säger Anders Ygeman till tidningen.

Vågen av avvisningar saknar motstycke i svensk migrationspolitik. Utslaget på ett år skulle det handla om cirka 200 peroner som dagligen lämnar landet, skriver DI.

– Förstahandsåtgärden är att få till ett frivilligt återvändande och att det skapas bra förutsättningar för det. Men klarar vi inte det måste vi ha ett återvändande med hjälp av tvång, säger inrikesministern.

Regeringen räknar med ”en betydande risk” för att stora grupper ayslsökande med avslag går under jorden, något som även polisen, utförare av tvångsavvisningar, förbereder sig på.

– Vi kommer att behöva arbeta mycket mer intensivt med detta, säger Patrik Engström, gränspolisens chef, till tidningen.

Regeringen och polisen är överens om att chartrade flyg är att föredra framför reguljärflyg.

– Jag tror att vi får se mer av chartrade flygplan, framför allt i EU-regi, säger Anders Ygeman, som nämner Tyskland som möjlig samarbetspartner i sådana lösningar.

Inrikesministern samtalade om detta med sin tyska kollega på tisdagen, enligt DI.

Länder som inte vill ta emot återvändande landsmän väntas bli ett problem. Regeringen förhandlar nu om återvändandeavtal med bland annat Afghanistan och Marocko.

Att strypa möjligheterna till jobb för personer som befinner sig illegalt i Sverige är en metod regeringen tänker använda, skriver DI.

– Det måste bli kännbara konsekvenser för de företag som utnyttjar illegal arbetskraft. Finns det en hyfsad illegal arbetsmarknad kommer incitamenten att stanna i Sverige att vara starka, säger Anders Ygeman till tidningen.

De långa handläggningstider som Migrationsverket dras med lär betyda att den verkligt kraftiga ökningen av avvisningar följer i början av nästa år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.