Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Dagny 103: Tuffa till er, kvinnor!

Foto: SVT/TT

Mycket har blivit bättre när det gäller jämställdhet mellan män och kvinnor, men fortfarande finns det en hel del kvar att göra, tycker Dagny Carlsson, 103 år.

”Kvinnorna ska inte vara så mesiga”, säger seniorbloggaren.

Dagny Carlsson inledde en ny karriär efter att ha fyllt 100 år med en populär blogg. Hon är känd från SVT:s dokumentärserie "Det är inte så dumt att bli gammal" och i fredags medverkade hon i Skavlan.

Inför Internationella kvinnodagen undrar vi hur hon, med sitt långa perspektiv, tycker att Sverige har förändrats när det gäller jämställdheten.

– För det första har kvinnorna kommit ut i arbetslivet. De var ju hemmafruar när jag var barn. De kvinnor som arbetade var affärsbiträde och pigor, berättar 103-åringen.

Själv har hon förvärvsarbetat hela livet, på kontor och i fabrik.

TT: Hur bemöttes kvinnor i yrkeslivet när du var ung?

– Inte blev man särskilt högaktad, inte. De flesta män tyckte att kvinnorna skulle vara hemma. Och nog sade de det högt också.

– De flesta män ville ju bli uppassade och ha det bekvämt när de kom hem. Männen gjorde inte många handtag förr i världen i hemmet.

Det är bättre i dag, tycker Dagny Carlsson.

– Att det finns några herrar som vill vara högsta hönset, det är inte så konstigt, men nog är det mer jämställdhet nu.

Hinner inte fira

Dagny Carlsson tycker att män fortfarande tar för lite ansvar för hushållsarbetet. Och hennes råd till kvinnorna är tydligt:

– De ska inte vara så mesiga. De ska tuffa till sig lite, och kräva jämlikhet.

Vissa manliga politikers vilja kalla sig feminister ger hon inte mycket för.

– Det är nog bara läpparnas bekännelse. De vill helst bestämma själva.

Några tankar på att fira Internationella kvinnodagen har 103-åringen inte, säger hon när TT ringer en dag innan.

– Jag har överhuvudtaget inte tänkt på att det var i morgon. Jag har blivit så efterfrågad så jag har fullt upp i morgon, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.