Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Dags att flytta fram klockan en timma

Natten till söndag är det dags att flytta fram klockan en timma.
Natten till söndag är det dags att flytta fram klockan en timma. Foto: Alamy

Natten till söndag är det dags att flytta fram klockan en timma. Sommartiden kan orsaka sömnrubbningar, stress och en ökad risk för hjärtinfarkter. Vissa vill slopa tidsomställningarna helt.

– Det är bättre att hålla ett jämt flöde så vi slipper sömnrubbningar och inte behöver ändra rutiner. Det blir en psykisk omställning varje gång vi gör detta, säger tidscoachen Dorotea Pettersson.

Sommar- och vintertidsomställningen infördes i Sverige på 1980-talet i spåren av oljekrisen och i syfte att spara energi. Sedan dess byter vi tid två gånger om året och nu är det dags igen. När vi vaknar på söndagsmorgonen har klockan hoppat över en timma. Klockan 02.00 blir den 03.00.

Även om övergången till sommartid är marginell kan den ge kroppsliga effekter, har forskning visat. Enligt Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska institutet och Stressforskningsinstitutet, är det ungefär som en lättare form av jet-lag.

Känsliga personer påverkas mest av förändringen, till exempel de med väldigt litet sömnbehov och för kvällsmänniskor. Det finns också studier som visar på en liten ökning av trafikolyckor och hjärtinfarkter, enligt Åkerstedt som tycker att tidsomställningarna är onödiga.

– Det har aldrig funnits några riktigt bra argument för vad som är vinsterna. Visst, vi får mer ljus på eftermiddagarna, men det är inte en sådan stor sak, säger han till expressen.se.

Dorotea Pettersson arbetar med att hjälpa människor få struktur på sin vardag och hon upplever att framför allt barnfamiljer påverkas av övergångarna. Det är långt ifrån problemfritt att plötsligt ändra dygnsrytmen för ett litet barn, menar hon.

– Det är vi vuxna som får problem för barn kan inte klockan, de går upp som vanligt. Så antingen vaknar de en timma tidigare eller så får vi slita upp dem ur sömnen. Vi styrs av klockan och det blir kännbart när dygnsrytmen rubbas.

Finns det inga fördelar med sommartid?

– Jo, forskning har visat att vi blir mer aktiva när vi får mer ljus på eftermiddagen. I stället för att gå hem efter jobbet går folk ut vilket är bra för hälsan. Men det negativa överväger, säger Dorotea Pettersson.

Hennes tips för att lindra eventuella besvär är att gå och lägga sig tidigare – och börja redan i helgen för att vänja kroppen. Något hon själv ska göra.

– Det är på måndag tröttheten slår till när de flesta av oss ska gå upp till jobbet. Den brukar sitta i nästan hela veckan innan det börjar kännas som vanligt igen, säger Dorotea Pettersson.

Sommartid – så gör du

Ska man flytta visaren framåt eller bakåt? Här är knepen för att ställa om klockan till sommartid.

Ring 90 510 och lyssna på Fröken Ur.

Låt mobilen göra jobbet. Kontrollera inställningarna i telefonen så sköts omställningen till sommartid automatiskt.

Lär dig en ramsa: På våren tar man fram grillen (klockan), och på hösten ställer man tillbaka grillen (klockan).

Sommartid – Ser fram emot sommaren. Vintertid – Ser tillbaka på sommaren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.