Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 06:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/dags-for-hogskoleprov-uhr-hoppas-pa-att-slippa-fusk/

Sverige

I dag skrevs högskoleprovet – UHR hoppas att inget fusk kommer fram

Foto: Henrik Montgomery/TT

Närmare 70.000 personer anmälde sig till lördagens högskoleprov. Sedan förra vårens prov har tre personer dömts till fängelse för att ha organiserat fusk på provet.

– Vi har inte fått in några rapporter om incidenter så det verkar ha gått lugnt till. Sedan gör vi våra sedvanliga analyser och hoppas att de inte ger någonting heller, säger Karin Röding, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet.

Rätta artikel

Inför lördagens prov anmälde sig 67.590 personer. Förra våren var antalet 76.395 personer. Att färre skriver provet beror enligt UHR på högkonjunkturen och att fler jobbar i stället för att söka sig till högre utbildning. 

– Men våren är alltid det stora provtillfället får då anmäler sig gymnasisterna som vill söka till högskolan. Det blir en andra chans eftersom de konkurrerar både med sina gymnasiebetyg och i gruppen som skrivit högskoleprovet, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef för högskoleprovet på Universitets- och högskolerådet.

Sedan förra vårens provtillfälle har avancerat fusk i samband med provet uppmärksammats stort. I januari dömdes tre män som tillsammans drivit firman ”HP-hjälpen” för att ha sålt utrustning och hjälpt personer att fuska på provet. 23 personer som köpt ligans tjänster dömdes också. Dessutom fortsätter UHR att utreda ett 150-tal fuskmisstänkta provdeltagare som fanns i kundregistret hos ”HP-hjälpen”. 

– Vi har inte fått in några rapporter om incidenter i dag så det verkar ha gått lugnt till. Sedan gör vi våra sedvanliga analyser och hoppas att de inte ger någonting heller, säger Karin Röding, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet.

Det pågår också en utredning för att analysera om UHR ska få kroppsvisitera provdeltagare framöver, men den är inte klar än. 

– Vi kan därför inte göra någon kontroll på plats. Men vi kommer granska proven noggrant som vanligt och hoppas såklart att det inte ska fuskas. Men vi tar inget för givet, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef på UHR.

Tuula Kuosmanen tror att det faktum att flera personer dömts för brott i samband prov den senaste tiden kan ha haft en viss avskräckande effekt. Hon tycker det är bra att frågan om fusk uppmärksammats av flera myndigheter de senaste månaderna.

– Det är bra eftersom fusk påverkar flera samhällsfrågor. Att fel personer faktiskt kommit in och går fel utbildning för att de fuskat. Samtidigt får man inte tappa bort att provet är ett urvalsinstrument och det är viktigt att legitimiteten för provet vidmakthålls. Att de studenter som antas via provet känner att det är rättssäkert och legitimt, säger Tuula Kuosmanen.