Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Dags för vinterdäcken – men dubb inget måste

I morgon är det dags att byta till vinterdäck på bilen. Enligt lag ska man ha vinterdäck mellan den 1 december och 31 mars, om det råder vinterväglag.

– Men undvik helst dubbdäck om du kör en nyare bil i storstadsområden, säger Lennart Helsing på Trafikverket.

Sladdande bilar, dikeskörningar och kaos i kollektivtrafiken. Den första snön har en tendens att ställa till det för många pendlare i de södra och mellersta delarna av Sverige – även när den dröjer så länge som i år.

– Plötsligt en morgon kan det ha kommit snö, och då är det ofta för sent. Så vi vill uppmana folk att byta däck i tid, säger Jonas Widmark, befäl på Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Det är polisen som i varje enskilt fall avgör när det råder vinterväglag. Ofta kan det betyda snö och is, men ibland även blixthalka orsakad av underkylt regn i kombination med minusgrader.

För Lennart Helsing, presskommunikatör på Trafikverket, finns bara ett sätt att vara säker på att undvika obehagliga överraskningar i trafiken under vinterhalvåret.

– Det är lika bra att ha vinterdäcken på tidigt. Sedan är frågan om man ska välja dubbar eller friktionsdäck, och det beror helt på var i landet du kör och vilken bil du har. Men kom ihåg att det är väldigt få som åker på de riktigt isiga vägar där dubbarna spelar roll, säger Lennart Helsing.

Dubbdäck har fått dåligt rykte på grund av de partiklar som rivs upp av dem och som kan vara skadliga för hälsan. På vissa gator i storstäderna, som Hornsgatan i Stockholm, har dubbdäck därför förbjudits helt och hållet.

– Visst kan det även i Stockholmsområdet finnas enstaka dagar då det fäster bättre med dubbdäck. Men om du har en nyare bil med antisladdsystem (ESC) är det bättre att välja friktionsdäck framför dubbdäck, säger Lennart Helsing, och lägger till:

– Det absolut viktigaste är trots allt hur du kör – så tänk på att hålla avståndet! Många olyckor och seriekrockar inträffar i oväntade situationer, som när du sitter i en bilkö och någon framför dig bromsar in häftigare än förväntat, säger Lennart Helsing.

Fakta. Vinterdäck lagkrav vid vinterväglag

Från 1 december till 31 mars ska man enligt lag ha vinterdäck på bilen om det råder vinterväglag. Det är polis på plats som i varje enskild situation avgör vad som är att räkna som vinterväglag.

Den som har en äldre bil utan antisladdsystem (ESC) bör köra med dubbade ­vinterdäck när väglaget är is eller snö, enligt Trafikverket.

De flesta bilar som är tillverkade efter 2008 är dock utrustade med anti­sladdsystem, och då kan det vara bättre att använda vinterdäck utan dubbar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.