Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Dalarna beviljar skyddsjakt på varg

Sex vargar har skjutits vid skyddsjakt i år.
Sex vargar har skjutits vid skyddsjakt i år. Other: Jonas Ekströmer/TT

Länsstyrelsen i Dalarna har gett klartecken till att skjuta en varg i det så kallade Gimmenreviret. Över 40 får och getter har dödats i området – och nu är pengarna till skyddsstängsel slut, rapporterar SR Ekot.

Myndigheten bedömer att angreppen inom reviret, som sträcker sig från Insjön och ner mot Falun, är så pass allvarliga att man inte ser någon annan möjlighet än att besluta om skyddsjakt för att förhindra fler tamdjursattacker. Dessutom är pengarna som ska gå till åtgärder mot rovdjursangrepp slut.

Reviret inrymmer en varghanne som är genetiskt värdefull för att minska inaveln. I beslutet skriver länsstyrelsen att man så långt som möjligt ska undvika att skjuta hannen.

– Nu har vi beslutat om en väldigt begränsad jakt vid tamdjurshägn och 300 meter runtom för att säkra att det så långt som möjligt skjuts individer som faktiskt kan innebära skada, säger säger Jonas Bergman vid Länsstyrelsen i Dalarna.

Fårägaren Susanne Tollman i Helgbo i Insjön är glad över beslutet. 

– Jag hade velat att man sköt bort hela reviret. Men jag är positivt överraskad att det åtminstone blir jakt på en varg – det känns som om länsstyrelsen för första gången lyssnat på oss, säger hon till Jakt & jägare.

Beslutet är dock överklagat av föreningen Wolf Association Sweden, som anser att skyddsjakten strider mot EU:s art- och habitatdirektiv.

I år har sex vargar skjutits vid skyddsjakt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.