Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Damadian fick alternativt fysikpris

Raymond Damadian fick inget nobelpris på onsdagen. Men han fick i alla fall ett fint diplom och en medalj, ett alternativt pris från svenska uppfinnare som helhjärtat ställer sig på Damadians sida i hans fejd med Nobelkommittén.

När den högtidliga nobelceremonin ägde rum i Stockholm kom den svenske uppfinnaren Bo Swedenklef till Damadians företag Fonar i Melville på Long Island för att överlämna "Fysik- och teknikpriset 2003".

- Vi övervägde att kalla det för det alternativa nobelpriset. Men vi ville inte ta risken att bli stämda av Nobelkommittén, säger Bo Swedenklef som företräder uppfinnarföreningen Idéforum i Örnsköldsvik.

Raymond Damadian, som hävdar att han är den rättmätige vinnaren av det medicinpris som getts till amerikanen Paul Lautenbur och britten Peter Mansfield, är förstås glad. Han säger att det är rart av de svenska uppfinnarna (sweet of them) att ge honom sitt pris.

Men det räcker nog inte helt för att kompensera för det uteblivna Nobelpriset även om det kan fungera som plåster på såren.

Damadian har redan satsat mångmiljonbelopp på stora annonser i tidningar som New York Times, Washington Post, Los Angeles Times och Dagens
Nyheter. Han fortsatte att driva sin sak i en annons i DN på onsdagen och även om han är förtegen om detaljerna kan kampanjen komma att fortsätta.

- Det är inget bestämt. Vi följer utvecklingen och tar beslut om det här från dag till dag, förklarar han och berättar om hur sympatier strömmat in från hela världen.

Nobelkommittén kan inte hoppas på att det ska bli ebb i Damadians kassa. Han har vunnit en patentstrid mot General Electric. En domstol fann att industrijätten gjort intrång i ett av hans patent för magnetröntgenkameran och utdömde skadestånd på 128 miljoner dollar, i runda tal 1 miljard svenska kronor.Det bör räcka till ytterligare några annonssidor.

Raymond Damadian hävdar att han bör få nobelpriset eftersom han gjorde upptäckten att cancervävnad avger andra signaler än frisk vävnad vilket möjliggjort undersökning av inre organ med magnetröntgenkamera. Han medger att Lautenbur och Mansfield gjort ett viktigt arbete när de gått vidare med att utveckla magnetkameror. Men hans poäng är att Nobelpriset i medicin enligt Alfred Nobels testamente ska gå till en upptäckt, inte till
en uppfinning.

Bo Swedenklef anser att Damadian blivit utsatt för ett justitiemord.

Han hoppas nu att uppslutningen bakom Damadian ska bidra till att Nobelkommittén tar sitt förnuft till fånga och ger honom priset om några år.

I vilket fall avser den svenska uppfinnargruppen att dela ut "Teknik-
och fysikpriset" årligen på nobeldagen. Grundtipset för 2004 är att den svenska uppfinnaren Håkan Lans får priset för sitt navigeringssystem. Enligt Bo Swedenklef är det nämligen ytterligare en skandal att Lans ännu inte fått något nobelpris.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.