Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 20:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/damberg-konstruktivt-mote-om-is-tribunal/

Sverige

Damberg: ”Konstruktivt” möte om IS-tribunal

Foto: Wiktor Nummelin/TT

Bra och konstruktivt, tycker inrikesminister Mikael Damberg efter ett frukostmöte i Luxemburg med en rad kollegor om planerna på en IS-tribunal.

Hur, när och var är fortfarande högst oklart – fast något samarbete med regimen i Damaskus ska det inte bli.

Inrikesministern är nöjd efter dagens frukostmöte.

– Det var ett bra och konstruktivt möte och vi var överens om att vi ska ta den här frågan vidare. Det finns ett stort politiskt stöd för att jobba vidare, men vi har inte landat i ett förslag, säger Damberg efteråt.

Mycket återstår ändå att arbeta med.

– Det handlar nu om att avgränsa, fördjupa kunskaperna och se till att bygga politiskt stöd. Vi fortsätter arbetet på mer detaljerad nivå med att se fördelar och nackdelar med de olika alternativen så att alla beslutsunderlag finns för arbetet framöver, säger Damberg.

Mötet var inte en formell del av EU:s pågående inrikes- och justitieministermöte och än så länge sker diskussionerna vid sidan om EU-samarbetet.

– Det kan mycket väl vara att så att EU får en formell roll i detta framöver, inte minst när det gäller vilka kontakter som ska tas i regionen. Men just nu är det medlemsstaterna som driver processen och inte minst de stora medlemsstaterna har en viktig roll här, säger Damberg.

Frukostträffen följer på det expertmöte som hölls i Stockholm i måndags med företrädare från elva länder samt FN-organet Unitad, som har till uppgift att stödja nationella försök att ställa IS-företrädare till svars.

– Framför allt var det bra att efter det här expertmötet få en politisk kvittens på att arbetet kommer att gå vidare.

Det kommer närmast att ske i olika spår, dels i samarbete med Nederländerna inför det ministermöte som landet planerat in på samma tema inför FN:s generalförsamling i höst, dels i ”en mindre grupp länder som tittar på de mer konkreta förslagen”.

Sverige är fortsatt öppet för olika alternativ.

– För oss är det viktigaste att ansvarsutkrävande sker. Vi tror att det görs bäst i regionen och vi är också öppna för en bredare konstruktion som inte bara tittar på det absoluta ledarskapet utan fler involverade, säger inrikesministern.

Han är samtidigt väldigt försiktigt med att sia om när en tribunal kan vara på plats. Eller var.

– Jag vill inte gå in på vilka konkreta möjligheter vi nu fördjupar oss i för vi vill gärna göra färdigt den analysen gemensamt först. Å andra sidan har jag varit tydlig med att jag inte har hört något europeiskt land som på allvar ser framför sig att man skulle ha ett regelrätt samarbete med Assad-regimen i Syrien till exempel. Det är klart att det finns röda linjer, säger Mikael Damberg i Luxemburg.