Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-27 09:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/damberg-skoter-restauranger-sig-inte-sa-stanger-vi/

SVERIGE

Damberg: Sköter restauranger sig inte så stänger vi

19 min. Mikael Damberg höll en pressträff tillsammans med Anna König Jerlmyr och Per Follin.

Damberg uppmärksammar det vackra vädret, lönehelgen och valborgsmässoafton samt första maj. Detta under en extra känslig tid för smittan, varför han inskärper vikten vid att hålla i ett beteende som präglas av social distansering.

– Jag vill inte se några trånga restauranger. Det är inga tips, det är regler och följer man inte de så kommer vi att stänga dem, säger inrikesminister Mikael Damberg på en pressträff klockan tillsammans med Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr och smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm.

König Jerlmyr håller med inrikesministern och berömmer de flesta som följer reglerna. I enstaka fall har man fått larm som lett till att man anmält dem till Smittskydd Stockholm som har mandat att stänga lokaler.

– Vi vill att restaurangerna ska finnas kvar när den här pandemin är över, det är också en viktig arbetsgivare. De flesta stockholmare visar respekt. Håll i, håll ut, säger König Jerlmyr.

Hon förklarar att kommunens tillsynsansvar många gånger leder till att krogar skärpt sig vid ett återbesök.

– Det är som vi sagt flera gånger, sköter man sig inte så stänger vi. Vi ser gärna att om man som stockholmare ser att någon inte följer reglerna kan man anmäla det på Tyck till, säger König Jerlmyr.

Stockholm har 1.500 uteserveringar och ännu fler restauranger, men finansborgarrådet hävdar att man har kapacitet nog att söta sitt tillsynsansvar. Hon tillägger att man rentav kommer att ta detta dygnet runt framöver.

Follin bekräftar Folkhälsomyndighetens bild att det för tillfället är en sorts platåfas i värst drabbade Stockholm, men att det inte innebär att man ska släppa på sina skärpta beteenden. Det är bara med smittsäkra beteenden vi kan få en tillbakagång och ett lättare tryck på sjukvården.

Läs mer:

DN Ledare: Det här är inte rätt tillfälle att andas ut

Regeringen bekymrad över stockholmares avslappnade krogliv

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt