Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Dan Eliassons stormiga år vid polisen

Avgående rikspolischef Dan Eliasson.
Avgående rikspolischef Dan Eliasson. Other: Fredrik Sandberg/TT

Polisflykt, sjunkande förtroende från medborgarna och en it-skandal. Det har stormat rejält under rikspolischef Dan Eliassons tid på posten och flera har länge krävt hans avgång. På onsdagen fick han lämna sin tjänst. 

På förra årets rikskonferens för Folk och Försvar meddelade Dan Eliasson att han inte hade några planer på att lämna sin tjänst som rikspolischef. ”Jag har ett förordnade på sex år och jag avser att genomföra det”. 

Läs mer: Eliasson inställd på fyra år till.

Så blev det inte. Efter mindre än halva tiden som chef för Polismyndigheten får han nu lämna sin tjänst. Ett besked som mottogs med lättnad från många av hans kritiker.

– Det var ett klokt och nödvändigt beslut av regeringen, säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet. 

Det har stormat rejält under Dan Eliasson tid som rikspolischef. Han utsågs av den rödgröna regeringen och tillträdde tjänsten i januari 2015 för att leda den stora omorganisationen av Polismyndigheten. I bagaget hade Eliasson erfarenhet som chef för en rad myndigheter och från att ha jobbat i regeringskansliet som statssekreterare för Socialdemokraterna. Men han saknade erfarenhet av polisarbete. 

Det dröjde inte länge förrän de första kraven på Eliassons avgång ställdes. 

Syftet med omorganisationen var att polisen skulle komma närmare medborgarna. Det visade sig bli svårare än förväntat att genomföra i praktiken och kritiken växte. Särskilt har det gnisslat mellan Dan Eliasson och facket, Polisförbundet.

Efter larm från poliser om oklar beslutsgång, ökad stress, låga löner och sämre arbetsvillkor startade facket kampanjen ”Nu räcker det” hösten 2015. Det utbredda missnöjet som tillåtits växa har bland annat resulterat i dagens akuta polisbrist och förtroendekris för ledningen, menar facket. I vissa regioner har det slutat en polis var tredje dag.

– Det har inte varit okänt att relationen mellan förbundet och rikspolischefen har varit ansträngd och att vi har riktat stark kritik mot omorganisationen, vi tycker att takten gick alltför fort, säger Lena Nitz. 

Facket krävde till och med att det skulle tillsättas en kriskommission. Det kallade rikspolischef för ”trams”.

Vad har varit det största problemet med Dan Eliasson?

– Att han inte har varit tillräckligt lyhörd för de problem som vi pekade på och att det tog för lång tid innan han tog till sig av medarbetarnas kritik, säger Lena Nitz. 

I början av 2016 skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en debattartikel att han har fått hundratals brev från poliser som kritiserar Eliassons chefskap. Återkommande omdömen, enligt Åkesson, är ”sönderfall”, ”oordning” och ”nonchalant ledarskap”. Åkesson är först ut bland riksdagspartierna att kräva Eliassons avgång. 

Ett annat syfte med den nya organisationen var att polisen skulle bli bättre på att lösa vardagsbrott. I stället blev det tvärtom och högarna av olösta brott har fortsatt att växa. 2016 var utredningsresultaten för brottsligheten de sämsta i polisens moderna historia.

–  Det ska fan vända, på ren svenska, kommenterade Dan Eliasson de usla siffrorna till DN.

Utvecklingen fick Liberalerna att gå ut och kräva Dan Eliassons avgång.

– Vi har inte förtroende för honom och vill se att regeringen rekryterar någon med polisiär kompetens vilket Eliasson saknar, sade partiets rättspolitiske talesperson Roger Haddad i DN.

Läs mer: Polisresultaten rasar allt djupare

Sedan dess har avgångskraven ställts från samtliga oppositionspartier i riksdagen vars främsta skäl har varit att polisen under Eliassons tid har blivit sämre på att lösa brott. Men partierna har även ifrågasatt Eliassons bakgrund som politisk S-märkt byråkrat och att han som den högste tjänstemannen i landets största rättsvårdande myndighet har tagit politisk ställning.

Efter ett utspel mot Sverigedemokraterna under Almedalsveckan 2016 där rikspolischefen hotade att avgå om Åkesson blev statsminister anmäldes Eliasson för tjänstefel.

Lite senare på sommaren hamnade Eliasson i skottgluggen igen i samband med debatten om festivalen ”We are Stockholm” och armbanden som polisen delade ut efter sexuella trakasserier och ofredanden. På armbandet stod det: ”Polis - avspärrat #tafsainte”. 

Nästa kris inträffade på senhösten när DN avslöjade att rikspolischefens kansli tvingat utredarna att byta ut formuleringar som ansågs olämpliga i regeringens oberoende granskning av polisens kritiserade omorganisation. 

Dan Eliasson summerade sina första två år som rikspolischef med ordet: ”knallhårda”. 

2017 blir fortsatt tufft för Dan Eliasson med ett eskalerande gängvåld och ett stigande antal ouppklarade våldtäkter. Myndighetens bristande effektivitet visar sig bland annat i att svenskarnas förtroende för polisen sjunker och att allt fler upplever en ökad otrygghet.

Läs mer: Regeringen kräver plan av Eliasson

Kulmen nås under hösten när Sveriges radio avslöjar att rikspolischefen har struntat i säkerhetsskyddsförordningen när polisens personal- och lönesystem skulle läggas ut på entreprenad för att spara tid och pengar. Det innebär att uppgifter om polisers namn, personnummer, anhöriga och barn kan vara på drift.

Trots den massiva kritiken har regeringen hela tiden backat upp rikspolischefen och sagt sig ha förtroende för honom. 

Men nu verkar tålamodet har tagit slut. 

– Svensk polis behöver en nystart. Det kräver en ny rikspolischef, sade statsminister Stefan Löfven efter beskedet om Eliassons avsked.

Dan Eliasson

Född 1961, uppvuxen i Garpenberg i Dalarna.

Har en juristexamen vid Uppsala universitet.

Arbetade som bland annat politiskt sakkunnig och statssekreterare vid Justitiedepartementet åren 1995-2006.

2007 arbetade han som tillförordnad biträdande chef vid Säkerhetspolisen, och blev senare samma år generaldirektör vid Migrationsverket.

2011 började han som generaldirektör vid Försäkringskassan.

Tog över rollen som rikspolischef i samband med den stora omorganisationen av Polismyndigheten 2015.

 

Källa: TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.