Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Danmark inför gränskontroller

00:55. Som en direkt reaktion på det svenska beslutet att införa id-kontroller på tåg, bussar och färjor svarade danska regeringen på måndagen med att införa tillfälliga gränskontroller mot Tyskland.

Som en direkt reaktion på det svenska beslutet att införa id-kontroller på tåg, bussar och färjor svarade danska regeringen på måndagen med att införa tillfälliga gränskontroller mot Tyskland. Beslutet trädde i kraft klockan 12 på måndagen.

– Vi vill inte att Danmark ska bli en stor flyktingdestination, sade den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen på en presskonferens.

Danmark tog under 2015 emot 20.000 asylsökande, vilket kan jämföras med 163.000 i Sverige. Bara ett fåtal asylsökande syntes till i Köpenhamn efter att id-kontrollerna trädde i kraft.

Ändå var den konservativt ledda danska regeringen – som tycker att 20.000 är alldeles för många – snabb med att fatta beslutet att gränskontroller, som beskrivs som stickkontroller och inte ska beröra ”vanliga resande”, ska införas under tio dagar. Kontrollerna kan därefter förlängas i 20 dagar i taget.

Ledaren för Venstre, dan danska motsvarigheten till Moderaterna, upprepade vad han sade i sitt nyårstal:​

– Vi vill inte ha några asylsökande gående på våra motorvägar.

Formuleringen syftade på vad som hände i somras när flyktingströmmen från krigets Syrien och andra länder i området tilltog. Men beslutet att införa gränskontroller mot Tyskland skyller den danske statsministern på Sverige.

– Vi reagerar bara på ett beslut som fattats i Sverige, Norge och Finland. Vi måste svara på det, sade Løkke Rasmussen inför ett uppbåd av danska, svenska och utländska journalister.

Han medgav att beslutet kan orsaka problem för flyktingar och i Tyskland, men anser att beslutet är valbalanserat och en betydligt mjukare gränskontroll än vad Sverige genomfört.

– Vanliga resande över den dansk-tyska gränsen ska inte beröras, sade han. 

Samtidigt uttryckte han oro för konsekvenserna i Öresundsregionen av beslutet att införa id-kontroller på tpg, bussar och färjor.

– Det är ett steg tillbaka, sade Lars Løkke Rasmussen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.