Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 14:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/dansk-grans-oppnar-for-vissa-svenskar/

Sverige

Dansk gräns öppnar – för vissa svenskar

Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark öppnar sina gränser för vissa svenskar. Personer från Skåne, Sörmland och Västerbotten samt Halland och Blekinge får från och med den 27 juni resa till landet, rapporterar Ritzau.

TT Text

De nya resereglerna gäller från den 27 juni, uppger danska UD på sin hemsida. Regelverket vilar på kriterier om antalet smittade, och de flesta EU-länder samt Storbritannien kommer att omfattas.

För att ett land ska gå grönt ljus enligt de danska reglerna så ska antalet smittade per 100.000 invånare vara högst 20 stycken per vecka. Om siffran överstiger 30 smittade per vecka omvandlas landet i stället till ett så kallat ”karantänland”, enligt danska mått mätt.

De nordiska länder som inte uppfyller kraven – som Sverige som redan anses vara ett karantänland – kommer då i stället värderas från region till region – vilket innebär en viss öppning för svenskar. Kravet är dock att man kan visa att man bor i antingen Skåne, Västerbotten eller Sörmland.

Även bosatta i gränsområdet till Öresundsregionen, det vill säga Halland och Blekinge, får grönt ljus att resa in till Danmark.

För Slesvig-Holsten, Skåne, Halland och Blekinge gäller – om smittoläget i regionen ändras – att den som vill resa in i Danmark ska kunna visa upp ett negativ coronatest som är högst 72 timmar gammalt för att få resa in.

Läs mer: Rusning efter resor när UD hävde avrådan

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt