Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 08:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/danskar-och-norrman-far-besoka-varandra-sverige-lamnas-utanfor/

SVERIGE

Danskar och norrmän får besöka varandra – Sverige lämnas utanför

Danmarks statsminister Mette Frederiksen gör entré inför fredagens pressmöte, då lättnader för besökande från tre grannländer presenterades: Norge, Tyskland och Island.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen gör entré inför fredagens pressmöte, då lättnader för besökande från tre grannländer presenterades: Norge, Tyskland och Island. Foto: Liselotte Sabrø / Ritzau Scanpix, AFP

Danskar och norrmän kan semestra i varandras länder från och med den 15 juni. Det har regeringarna i Köpenhamn och Oslo kommit överens om. Svenskarna lämnas tills vidare utanför. Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) talar försiktigt om ”en regional lösning” med Sverige.

Det är skillnaderna mellan ländernas strategier för bekämpning av coronasmittan som ligger bakom den deluppgörelse som Danmark och Norge kommit fram till. Sedan tidigare har Norge aviserat att lättnader i restriktionerna gentemot grannländer var att vänta från den 15 juni. Även i det sammanhanget utgjorde Sverige av samma anledning ett frågetecken.

Sverige saknades när Mette Frederiksen under ett tv-sänt pressmöte i Köpenhamn på fredagen förklarade att Danmark står redo att från den 15 juni ”gradvis och under kontrollerade former” öppna gränserna till ett antal grannländer. Det visade sig handla om tre grannar: Norge, Tyskland och Island.

– Danmark och Sverige har ett tätt grannförhållande. Vi har en stark önskan om att finna en lösning med grannen Sverige. Det kan exempelvis ske genom en regional överenskommelse, sade Mette Frederiksen.

fråga från danska journalister vad det kan innebära, blev svaret från Frederiksen fortsatt relativt vagt:

– Sønderjylland (sydligaste delen av Jylland, reds anm) och nordligaste Tyskland har, liksom Öresundsregionen med Malmö och Skåne i många, många år varit integrerade delar över gränserna. Vi vill gärna se detta, så som vi känner det, återupprättat snarast.

De förhållandevis låga talen vad gäller smittade och avlidna i Skåne, även i jämförelse med Storköpenhamn, torde dock ligga till grund för statsministerns tankegång om en regional lösning, i klartext Öresundsregionen.

Utrikesminister Ann Linde har löpande kontakter med sin danske kollega Jeppe Kofod i frågan om möjlig öppning av gränsen mellan Sverige och Danmark.
Utrikesminister Ann Linde har löpande kontakter med sin danske kollega Jeppe Kofod i frågan om möjlig öppning av gränsen mellan Sverige och Danmark. Foto: Pontus Lundahl / TT

Att detta är centralt i diskussionerna med Sverige illustreras av vad utrikesminister Ann Linde (S) har att säga i saken:

– Vi tittar på möjligheten med regionala lösningar, till exempel att öppna upp regionalt i Öresundsregionen. Exakt hur det ska gå till håller vi på med. Men vi är eniga om det. Bara för en halvtimme sedan hade jag det senaste samtalet med min danska utrikesministerkollega om hur vi ska kunna gå vidare, sade Linde i en kommentar för TT på fredagen.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, fick under ett pressmöte i Stockholm samma dag en fråga om läget i Danmark-Norge-Sverige-frågan. Han svarade:

– När det gäller dialog mellan myndigheter har vi en sådan kontinuerligt. Vi återkommer med vad det betyder rent praktiskt men vi kan helt säkert hitta bra lösningar kring detta.

Under ett pressmöte i Oslo förklarade statsminister Erna Solberg att Norge förhandlar med alla nordiska länder, utan att ha något klart resultat i delfrågan om Sverige, Finland och Island.

– Ländernas smittskydd måste vara överens. Vi har pratat med svenske statsministern och smittskyddet. De förstår att vi börjar med en bilateral lösning. De är villiga att prata med oss, sade Solberg.

Norges statsminister Erna Solberg redo att på fredagen berätta för sina landsmän att semesterresor till grannlandet Danmark blir möjliga inom kort.
Norges statsminister Erna Solberg redo att på fredagen berätta för sina landsmän att semesterresor till grannlandet Danmark blir möjliga inom kort. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Till TT uppger statsministern att ”i den situation vi befinner oss nu kommer det att vara svårast att hitta en lösning med Sverige”:

– Men det finns regioner i Sverige med låg smittspridning där vi kanske har möjlighet att hitta en lösning, sade hon vidare.

Norska medier påminner om att budskapet från Solbergs regering den 15 maj var en avrådan från resor till utlandet i sommar, att dessa skulle vänta till åtminstone den 20 augusti. Semestrande i det egna landet var det som rekommenderades, och det med kraft.

Direkta förhandlingar mellan Oslo och Köpenhamn har nu lett till öppningen söderut.

– Norge och Danmark är överens om att åter öppna för resor mellan våra länder från och med den 15 juni. Det betyder att norrmän kan semestra i Danmark och danskarna kan komma hit, sade Solberg, rapporterar norska tidningen Dagbladet.

Hon tillade att hennes landsmän inte ska förhasta sig, utan noga sätta sig in i de villkor som Danmark ställer upp för inresa, bland annat styrkta bokningar för vistelsen i grannlandet.

– Danska myndigheter kommer alltjämt att ha speciella restriktioner för Köpenhamn, betonade Solberg.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt