Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Danyar tjänade några hundralappar för lite - utvisas

Foto: Privat

Efter sju år i Sverige ska pizzabagaren Danyar Mohammed, 27, utvisas till Irak. Orsaken: han har tjänat några hundralappar för lite i månaden.

”Lönenivån är satt för att man ska kunna klara sig”, säger Inger Lagerström vid Migrationsverket.

För att få tillstånd att arbeta i Sverige krävs en lön i nivå med svenska kollektivavtal. På den punkten är Migrationsverket benhårda. DN har tidigare berättat om en iransk familj som utvisades från Sverige efter att pappan i familjen tjänat 180 kronor för lite i månaden.

27-årige pizzabagaren Danyar Mohammed från Irak riskerar nu samma öde. När han 2013 erbjöds ett fast jobb på en pizzeria i Jokkmokk uppfyllde han alla krav för att få arbeta i Sverige. Migrationsverket konstaterade att såväl månadslönen om 20.529 kronor som arbetsvillkoren var i enlighet med kollektivavtalet och gav grönt ljus för ett arbetstillstånd.

Men när arbetstillståndet skulle förnyas blev det stopp. Orsaken var att Hotell- och restaurangfacket höjt gränsen för den kollektivavtalsenliga lönen med 460 kronor i månaden, vilket varken Danyar Mohammed eller hans arbetsgivare kände till.

När misstaget stod klart betalade hans arbetsgivare in löneskillnaden, totalt 4.240 kronor. Men beslutet från Migrationsverket stod fast: avslag och utvisning.

För Danyar Mohammed kom beskedet som en chock.

– 460 kronor, det är ju ingenting. Jag har ju haft mer än 20.000 kronor i lön. Jag förstår inte att hur det kan vara viktigt, säger han.

 

 Jag har ju haft mer än 20.000 kronor i lön. Jag förstår inte att hur det kan vara viktigt.

 

Fredrik Bergman är chefsjurist vid Centrum för rättvisa och Danyar Mohammeds ombud. Tillsammans har de överklagat Migrationsverkets beslut till Migrationsdomstolen i Malmö.

– Det är helt oacceptabelt att utvisa en person som arbetar och försörjer sig själv på grund av att denna till följd av ett misstag tjänat några hundralappar för lite. Inom de flesta andra rättsområden så görs en helhetsbedömning. Men på migrationsområdet stirrar man sig blind på kronor och ören, säger han.

Inger Lagerström är kommunikatör vid Migrationsverket och hänvisar till det gällande regelverket.

– Det handlar naturligtvis om att man måste ha en gränsdragning, och nu går gränsen vid ett visst belopp. Lönen är satt för att man ska kunna klara sig. Vi vill inte bidra till att dumpa lönerna. Det är det vi har att gå på till dess att en domstol kommer fram till något annat, säger hon.

Foto: Privat

Sedan ett par år har Migrationsverket skärpt kontrollerna av arbetstillstånden inom hotell- och servicenäring. Syftet är att komma till bukt med oseriösa arbetsgivare som utnyttjar utländsk arbetskraft och fuskar med arbetstillstånd.

Danyar Mohammed upplever det som att han nu får betala priset för att det finns andra arbetsgivare som fuskar.

– Jag har aldrig blivit utnyttjad. Jag jobbar, betalar skatt, har en lägenhet. Varför ska jag betala skulden för vad andra har gjort?, frågar han.

Danyar Mohammed har levt större delen av sitt vuxna liv i Jokkmokk. 2008 kom han till Sverige som asylsökande men återvände till Irak 2012 efter att ha fått avslag på sin asylansökan. Året efter flyttade han på nytt till Sverige tack vare arbetstillståndet och jobbet på pizzerian. Att nu tvingas lämna det nya hemlandet och återvända till Irak blir tufft, säger han.

– Jag har bott här sammanlagt sju år. Allting har jag lärt mig här - kulturen, språket och jobbet. Det blir svårt för mig att åka tillbaka, säger han.

Foto i text: Privat

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.