Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Därför är svenskar bäst i världen på att minnas

Foto: Idriz Zogaj

Sverige är regerande mästare och väntas ta flera nya guld när världsmästerskapet i minne drar igång i Kina på onsdagen. Bakom framgången ligger bland annat svenska skolans fria form, menar Idriz Zogaj, ordförande för Svenska minnesförbundet.

– Det kan låta motsägelsefullt eftersom vi inte memorerar så mycket i svenska skolan, men det fria tänkandet som uppmanas är bra för minnesträningen. Kreativitet är kopplat till bra minne, säger Idriz Zogaj.

Den svenska truppen som nu befinner sig i Chengdu i Kina saknar i år tvåfaldiga världsmästaren Jonas von Essen. Men både Marwin Wallonius och Yanjaa Altantuya kan slå flera världsrekord, tror Idriz Zogaj som också är tävlande förbundskapten. Zogaj tävlar för Sverige för åttonde gången.

– Det är nervöst med en spänd förväntan. Men vi hoppas på att kunna öppna med tre världsrekord redan i morgon (onsdag), säger han.

Foto: Testa dig själv: Hur bra är ditt minne?

Sverige vann förra året både individuellt och landslagsguld. Vanligtvis står det mellan Tyskland, Sverige och Mongoliet men i år kan sannolikt även USA blanda sig i guldstriden. Svenskarna hoppas på minst en femteplats.

– Laget tränar väldigt hårt. De lyfter varandra genom att konkurrera stenhårt, säger Idriz Zogaj.

Idriz Zogaj har sitt ursprung i Kosovo och berättar att undervisningen där är mer traditionellt inriktad på att memorera kunskaper såsom namn och datum. Han anser att grundnivån i Kosovo ligger över den svenska.

– Ofta tror folk att man är smart eller inte. Men det är helt fel när det handlar om minnet. Man måste träna och med träning kommer svenskarna ikapp, säger han.

Foto: Webb-tv: Världsmästaren ger dig bättre minne

Konditionsträning är också viktigt för minnet. Marwin Wallonius brukar springa upp och ned för trappor som uppvärmning. När DN ringer upp Idriz Zogaj så är truppen på gymmet.

– Hjärnan ansvarar för ungefär 20 procent av vår energiförbrukning, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.