Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Därför får syrierna stanna

Migrationsverket ser inget slut på kriget i Syrien och tänker därför ge flyktingarna permanenta uppehållstillstånd. Flyktingströmmen till Sverige ökar igen när desperata syrier hittar nya vägar förbi hindren vid EU:s yttre gräns.

Antalet flyktingar som korsat den syriska gränsen passerade på tisdagen 2 miljoner enligt FN. Striderna mellan regimen i Damaskus och olika rebellgrupper visar inga tecken på att gå mot ett avgörande. Våldet trappas upp medan omvärlden är förlamad av motstridiga uppfattningar om vad som bör göras.

Läget i Syrien ger inga skäl att tro att fördrivningen kommer att minska. Tvärtom har antalet flyktingar stigit med 1,8 miljoner de senaste tolv månaderna.

– Vi gör bedömningen att det här inte är en konflikt som kommer att lösas under överskådlig tid. Situationen blir allt värre med allt fler som lämnar Syrien, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Det är anledningen till att Migrationsverket hädanefter kommer att ge permanent uppehållstillstånd till de syrier som anses ha skäl att behöva skydd. Hittills har de fått ett tillfälligt treårigt uppehållstillstånd vilket byggde på att Migrationsverket tidigare ansåg att det var svårt att bedöma om konflikten skulle bli långvarig.

Efter att under en period ha sjunkit, har antalet som anländer till Sverige stigit brant de senaste månaderna. Den förvärrade situationen i Syrien är grundorsaken, men det handlar också om att när människor blir tillräckligt desperata lyckas de ta sig runt de hinder de stöter på vid EU:s yttre gräns.

– När Grekland skärpte sina gränskontroller såg vi att antalet syrier som kom hit minskade. Nu sker en uppgång igen när flyktingarna finner nya vägar. Vi vet att nu kommer fler från Nordafrika över Medelhavet, säger Fredrik Bengtsson.

Lyckas de ta sig genom Europa till svenska gränsen utan att ertappas av myndigheterna är det här deras asylansökningar ska behandlas.

– Väldigt många kommer landvägen, över Öresundsbron till Malmö, säger Bengtsson.

Totalt har cirka 15.000 syrier sökt asyl i Sverige 2012-2013. Bara under augusti i år kom cirka 1.200. Cirka 5.700 är i nuläget inskrivna som asylsökande och de är fördelade på hela landet.

Var de ska ta vägen när de fått ja till att stanna är ett stort problem enligt Fredrik Bengtsson.  I nuläget finns totalt runt 6.000 personer kvar på Migrationsverkets asylboenden trots att de beviljats uppehållstillstånd.

– Många kommuner säger att de inte kan ta emot dem eftersom det saknas bostäder, säger Bengtsson.

Han påpekar att Migrationsverkets uppgift endast är att pröva om de asylsökande har skyddsskäl.

– Frågan om var de ska bo landar i slutänden på politikernas bord, säger Fredrik Bengtsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.