Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Därför smakar framtidens räkmacka illa

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Havsförsurningen påverkar inte bara tillgången på skaldjur — också smaken kan förändras. Det visar ny forskning kring hur utsläppen ger effekter på smak, konsistens och utseende hos räkor.

Det är första gången vi har tittat på den typen av effekter av försurningen. Vi hade förväntat oss en viss påverkan men inte att det skulle vara så markant, säger Sam Dupont, forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskaper vid Göteborgs universitet.

Ett blindtest där försökspersonerna fick smaka på räkor som odlats i ”nuvarande förhållanden” och räkor som under tre veckor exponerats för ”framtida havsförutsättningar” gav ett entydigt resultat.

Dagens räkor föredrogs tre gånger så mycket som de framtida.

– Jag har också testat men reagerade ännu mer på att konsistensen var sämre, säger Sam Dupont, till TT.

Forskarna har under de senaste åren samlat bevis för hur utsläppen av koldioxid påverkar både marina arter och ekosystem – och därmed också vissa kommersiellt viktiga skaldjursarter. Utan både lokala och globala åtgärder kan försurningens smakavtryck också påverka näringslivet. Försurningen har fått namnet ”den tysta stormen” bland forskarna eftersom man varken kan se eller höra den.

– Men vår studie har visat att man kan känna smaken av den, säger Sam Dupont.

Forskarteamet vid centrum för marina vetenskaper i Kristineberg vid Fiskebäckskil vill nu gå vidare med utökade studier.

– Vi vill använda professionella avsmakare för att få ännu mer kunskap om hur smaken förändras. Därefter kan vi gå vidare med att söka lösningar när det gäller till exempel utfodring av räkorna. Men viktigast av allt är att minska koldioxidutsläppen, säger Sam Dupont.

 

Fakta: Nordhavsräka

Förekommer i Nordsjön, Kattegatt och Skagerrak.

Är blekrosa och transparent i levande tillstånd. Blir röd när den kokas. Ju större djup den levt på, desto rödare i färgen.

Är hermafrodit. Fungerar som hanne i 2,5 år innan den byter kön och blir hona resten av livet.
Kännetecknas av långa antenner och kraftigt pannhorn. Kan bli upp till 185 millimeter lång.

Fakta: Svensk Fisk (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.