Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Därför smittar ditt leende

När du ler så ler hela rummet med dig, oavsett om de är medvetna om det eller inte. Att härma ansiktsuttryck gör att vi kan känna empati och uppleva andras känslor.

I sociala situationer härmar vi andras ansiktsuttryck för att kunna svara på deras känslor, enligt en sammanställning av studier från University of Wisconsin i USA i tidskriften Trends in Cognitive Science. När vi härmar ansiktsuttryck kan vi associera till tillfällen då vi själva har gjort samma uttryck och komma ihåg hur det kändes. Detta sker inom några hundra millisekunder och gör det lättare att känna medkänsla.

Förmågan att känna igen och dela andras känslor kan begränsas om det inte går att härma miner. Studier visar att pojkar upp till ett år som använder napp kan ha svårare att känna igen känslor. Om det inte går att spegla ansiktsuttryck kan det också bli svårare att läsa av andra och reagera på deras uttryck.

– Vi tror att det är viktigt att skapa interaktioner med människor som har svårt att känna igen känslor, som personer med autism eller parkinson. Att känna igen andras känslor verkar också kunna påverka personer med minskad förmåga att röra sina ansiktsmuskler, till exempel dem som injicerat Botox, säger Adrianne R Wood, förstaförfattaren bakom artikeln.

Det är lättare att lägga märke till ansikten som uttrycker en känsla. Ju starkare känslouttrycket är desto lättare är det att känna igen känslan. De flesta ansiktsuttryck är inte så tydliga, men vi försöker ändå avläsa dem för att få information om vår sociala miljö. Ansiktsspegling händer oftare vid ögonkontakt.

– Titta dig i spegeln och le, sen gör du några förändringar som att höja ögonbrynen, luta på huvudet eller le lite snett, och se hur du plötsligt verkar uttrycka en helt annan känsla eller mentalitet. Det ger dig en idé för hur nyanserad och komplicerad mänskliga ansiktsuttryck är, föreslår Adrianne R Wood.

Känslor är biologiskt programmerade reaktioner på det som händer oss. De medför förändringar i bland annat ansikte, röst och kroppsrörelser. Känslorna motiverar oss att reagera på ett visst sätt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.