Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 10:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/darfor-snoar-det-i-maj/

Sverige

Därför ”snöar” det i maj

00:23. Här har aspfrön lagt sig som ett vitt bomullstäcke på marken.

Det ligger som ett vitt bomullstäcke på marken och dalar från himlen i maklig takt. Men det är inte snö, det är aspfrön i rekordmängder.

– De senaste tio åren har vi inte haft så här mycket aspblomning och det är därför vi ser så mycket ludd nu. Det är många aspar som har blivit befruktade och som nu ska sprida sina frön, säger Pia Östensson, biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Det är när frökapslarna dyker upp som luddet frigörs. Luddet hjälper aspen att sprida frön med vinden. Det vita luddet ska dock inte förväxlas med pollen. Pollen släpps under blomningen, som för aspens del var för ungefär en månad sedan. När pollen har befruktat honblomman släpps fröna.

Foto: Pontus Ahlkvist/TT

– Luddet kommer inte ge pollen i näsan om man andas in. Men det är ju som att ha en fjäder i näsan, det är klart att man nyser, säger Pia Östensson.

Känner man allergisymtom nu kan det däremot vara ek och gräs, som precis har börjat blomma, som man reagerar på.

Enligt Pia Östensson kommer "snövädret" fortsätta i alla fall en vecka till.

– Det kommer troligen bli ännu värre när det kommer till ludd, det här är bara början, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt