Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 19:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/darfor-valjer-unga-svenskar-att-bli-katoliker/

Sverige

Därför väljer unga svenskar att bli katoliker

Bild 1 av 9 Simon Rye-danjelsen har alltid varit en sökare och har armarna fulla av tatuerade ikoner.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 9 Syster Sofie och syster Celine, som innan hon blev nunna arbetade som dansare i Paris.
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 9 ”Helgonen är mina inspirationskällor, och de ber för mig”, säger 24-årige studenten Simon Rye-danjelsen.
Foto: Anders Hansson
Bild 4 av 9 Pierre-André Mauduit är dominikanbroder i Lund och diakon. Under söndagens första mässa sprider han ut rökelsen, som symboliserar böner, i hela kyrkan. Katolska kyrkan i Sverige har cirka 113.000 medlemmar.
Foto: Anders Hansson
Bild 5 av 9 "Jag har själv jobbat inom vården och vet att när någon sett Jesus så börjar man försiktigt ställa psykosfrågorna", säger Elin Målqvist, volontär hos dominikan-systrarna i Rögle kloster.
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 9 "Det jag dras till är att det finns en plan, något mycket mer konstant än hur vi upplever vardagen", säger Simon Rye-danjelsen som har byggt ett heligt rum i sin garderob.
Foto: Anders Hansson
Bild 7 av 9 "Visst kan man säga att katolicismen är hipp i dag. Och den är verkligen en krycka för människor nu, för en vilsen tid", säger Benjamin Ekman, doktorand i teologi.
Foto: Anders Hansson
Bild 8 av 9 Kyrkoherde Johan Lindén delar ut nattvarden. I S:t Thomas katolska församling i Lund firas det varje söndag mässa på fem språk: svenska, engelska, polska, spanska – och latin.
Foto: Anders Hansson
Bild 9 av 9 Agneta Sofiadotter i Lund är djupt oroad över den unga generationen.
Foto: Anders Hansson

Inför påvens besök talas det om Sverige i den katolska världen. Vad är det som får unga människor i ett av världens minst religiösa samhällen att konvertera? DN:s Matilda Gustavsson undersöker vår tids längtan till korset, som runt om i Europa börjar förvandlas till ett vapen.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in