Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Datainspektionen ska granska övervakning via mobilen

Foto: Moodboard/Alamy

Kommuner över hela landet står på kö för att få kartlägga sina invånares rörelsemönster via mobiltelefonerna. I Västerås övervakas invånarna via dosor i centrum som fångar upp signaler från mobilerna. Nu ska Datainspektionen granska om det är olagligt.

– Det är en ny företeelse och folk oroliga över att övervakas. Den oron måste vi ta på allvar, säger Martin Brinnen, jurist på Datainspektionen.

Västerås är först i landet med att testa det nya systemet IOPS som har utvecklats av företaget Bumbee Labs. I maj sattes ett 20-tal dosor upp på olika fastigheter i stadskärnan av Västerås Citysamverkan som samarbetar med kommunen.

Genom att fånga upp den signal som mobiltelefoner sänder ut med wifi-funktionen kan sensorerna följa hur besökare i stadskärnan rör sig. Systemet kräver inget tillstånd som vid kameraövervakning.

Informationen är värdefull för exempelvis fastighetsägare, butiksinnehavare och kommuner när det gäller stadsplanering, handelsetableringar och trygghetsfrågor. Hittills har man bara haft kommunernas statistik som bygger på att anställda har räknat människor på dagtid när de har gått förbi för att få fram samma kunskap. Med IOPS kan man registrera personer dygnet runt, minut för minut.

– Det är viktigt att veta hur människor rör sig för att vi ska kunna utveckla stadskärnan. Vi har redan sett under testperioden att det vi trodde vi visste inte är som verkligheten ser ut, säger Maria Fors, vd för Citysamverkan.

Intresset för den nya tekniken är stort, berättar företaget. Inom kort ska man installera systemet i Borås och ytterligare 10-15 städer står på tur under våren.

– Många är intresserade av att kunna mäta besöksflöden och med vår teknik kan man exakt läsa rörelsemönster till skillnad från kommunens klickräknare, säger Sofia Högman på Bumbee Labs.

Men alla är inte lika entusiastiska. Flera oroliga personer har hört av sig till Datainspektionen som nu har beslutat att inleda en granskning för att se om tekniken strider mot Personuppgiftslagen (PUL). Bumbee Labs hävdar att det inte hanterar några personuppgifter utan att signalerna är helt avidentifierade.

– Bumbee Labs menar att det inte är en personuppgift eftersom det inte går att knyta datan till en person. Men vi måste titta på detta, säger Martin Brinnen.

Tidigare har myndigheten konstaterat att en dators IP-adress går att knyta till viss person.

– Men vi har inte uttalat oss om wifi tidigare. Våra slutsatser gäller bara specifika fall men de kan ha stor betydelse, säger Martin Brinnen.

Utredningen väntas vara klar i vår.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.