Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 07:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/david-vagar-inte-stanna-en-dag-langre-i-sverige/

SVERIGE

David: Vågar inte stanna en dag längre i Sverige

David Öberg, 30, bor och jobbar i Australien, men är på besök i Sverige.
David Öberg, 30, bor och jobbar i Australien, men är på besök i Sverige. Foto: Magnus Hallgren

David Öberg, 30, bor och jobbar i Australien, men är på besök i Sverige.

När han på torsdagsmorgonen läste att Australien överväger att agera som USA – nämligen att införa stopp för inkommande flygtrafik från Europa – blev situationen stressig.

– Jag vågar inte chansa och stanna en dag längre här, så jag åker tillbaka nu, säger David Öberg.

Natten till torsdagen meddelade Donald Trump att USA stoppar inkommande flygtrafik från Europa under en månads tid. Förbudet tar sin början vid midnatt på fredagen. Ett land som överväger att agera likadant är Australien. Premiärminister Scott Morrison ska ha bett de ansvariga statstjänstemännen för folkhälsofrågor att överväga ett sådant stopp, enligt ABC News.

Svenske David Öberg, bor och jobbar i Australien, men är på besök i Sverige just nu. När han läste att Australien överväger att agera som USA blev situationen stressig för honom.

– Förbudet gäller utländska medborgare, alltså mig. Jag skulle egentligen åka om två dygn, men har nu bokat om så jag åker nu i dag på torsdag. Att boka om var inga problem, det fanns fullt med biljetter kvar, säger David Öberg när han står på ett nästan folktomt Arlanda.

Men du är fortfarande orolig?

– Ja, det är ganska långa ledtider eftersom det tar 24 timmar till Australien. Jag mellanlandar i Dubai och det kan ju bli så att när de väl annonserar så kan det vara försent. Till USA kanske man hinner, säger David Öberg.

Hur skulle ett förbud påverka dig?

– Mycket. Jag har mitt liv i Australien, jag jobbar där och har min partner där.

David Öberg säger att Australien inte är lika hårt drabbat som de europeiska länderna. Han är också beredd att sitta i hemkarantän när han kommer fram till Sydney.

– Jag har ingen aning hur jag kommer att tas emot när jag säger att jag kommer från Sverige. Men jag tror att min arbetsgivare har börjat köra med hemkarantän i två veckor för de anställda som varit i utlandet, så det kommer även gälla mig, säger han.

David Öberg anser att svenskarna reagerar för starkt och att man i stället borde lita på de myndigheter som har mer information än de övriga.

– Folk agerar bortom Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Jag tycker att man borde följa deras rekommendationer och att fler borde göra det.

Vad gör du för att undvika att bli smittad?

– Tvättar händerna med tvål, säger David Öberg och går till säkerhetskontrollen.

Ämnen i artikeln

Australien
Flygtrafik
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt