Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

De ansvariga för registret tiger

Två veckor efter DN:s avslöjande har ännu ingen förhört de polismän som tros ha byggt upp och hanterat registren med tusentals romer. Poliserna vägrade tala med kontrollmyndigheten SIN vid förra veckans inspektion, och i överåklagare Mats Åhlunds brottsutredning har ännu inga förhör hållits.

Enligt DN:s källor är flera polismän vid kriminalunderrättelsetjänsten i Lund under utredning för sin inblandning i den omfattande registreringen av romer över hela landet. Överåklagare Mats Åhlund vid enheten för polismål bekräftar att ingen av de poliser som misstänks ha byggt upp registren förhörts än.

– När vi säkrat all dokumentation, med loggar och backuper, är det dags att börja ställa frågor, säger Mats Åhlund.

Från Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN), som också utreder polisens registrering, finns en frustration över att Skånepolisen inte delar med sig av för utredningen nödvändiga uppgifter. Vid SIN:s två inspektioner hos Skånepolisen fick nämndens delegation inte tala med någon enda person som tydligt kunde svara på varför registret behövs och hur det används.

– Vi har rätt att få de uppgifter och det biträde som krävs för att utöva vår tillsyn. Och det har vi inte fått av Skånepolisen. De är skyldiga att berätta för oss hur registret använts, säger Eva Melander Tell, SIN:s kanslichef.

Ett problem för SIN är att de poliser som tros ha byggt upp och hanterat registret tiger – även för sin egen högsta ledning. De har anlitat juridiska ombud och vägrar tala med några andra än de poliser som ska utreda om brott har begåtts – det vill säga Mats Åhlunds utredare.

När DN i fredags ringde till en av de poliser vid kriminalunderrättelsetjänsten som tros vara inblandad sade han först ”jag kan inte hjälpa dig” och lade sedan på luren.

I beslutet från 2009 som möjliggjort registreringen finns en rad villkor för hur personuppgifterna ska hanteras. Där står bland annat: ”All användaraktivitet i databasen loggas.”

Enligt polisledningen har ingen loggning skett – det ska inte gå att se vem som varit inne och sökt i de romska registren. Åklagare Mats Åhlund tar nu hjälp av teknisk expertis för att ändå försöka få fram uppgifter om hur databaserna använts.

– Det är det vi sysslar med just nu, att samla in underlag. Vi tittar bland annat på backupfiler. De försvinner efter trettio dagar, så därför är det viktigt att vi agerar snabbt, säger han.

Nu har de som misstänks ha gjort de här registren jobbat vidare i två veckor utan att ni eller någon annan förhört dem. Finns det ingen risk att de raderar bevismaterial?

– Det är just det vi jobbar med nu, att det inte ska ske. Vi är i en inhämtningsfas och det är viktigt att vi är metodiska. I nästa fas ska vi tala med de personer som är relevanta, säger Mats Åhlund, som räknar med att förhör kommer att inledas denna månad.

Totalt har polisen registrerat runt 4 700 romer och ingifta i en datamapp som döpts till ”Kringresande”. Det största registret i mappen, ”Total”, har formen av ett gigantiskt släktträd med 4 029 personer, varav över tusen är barn.

Fakta: Romregistret

DN avslöjade den 23 september att Skånepolisen kartlagt tusentals romer, bland dem små barn och helt ostraffade personer, över hela landet.
Polisen förnekade först att registret fanns och kallade det senare för en ”analysfil”.
Rikspolischefen Bengt Svenson blev upprörd, kal­lade registreringen olaglig och kallade in länspolismästarna till krismöte.
Den olagliga registreringen fick snabbt regeringen att be romerna i Sverige om ursäkt.
Flera utredningar om registren har startats. En av dessa, Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens utredning, kommer sannolikt att omfatta en granskning av registerhantering i landets alla polisdistrikt.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.