Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”De antidemokratiska tongångarna är skrämmande”

Foto: Magnus Hallgren

I DN:s reportage om vreden på Östermalm säger den före detta kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) att medierna förtiger fakta om invandringen och att hon läser den främlingsfientliga nättidningen Avpixlat.

– Det är mycket anmärkningsvärt. Lena Adelsohn Liljeroth var ansvarig minister för mediefrågor i åtta år. Antingen har hon hycklat eller så har den auktoritära och främlingsfientliga vågen fått henne att byta åsikter, säger DN:s Ewa Stenberg.

DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg svarar på frågor om den före detta kulturministerns uttalanden i Björn af Kleens reportage.

Blev du förvånad över att läsa Lena Adelsohn Liljeroths och Ulf Adelsohns uttalanden i dagens DN?

Ja, verkligen. Om Lena Adelsohn Liljeroth under sina åtta år som kulturminister ansett att medierna medvetet mörkat väsentliga fakta har hon ju haft alla möjligheter att resa den frågan. Hon har som minister förhandlat fram nya sändningstillstånd för Sveriges Radio och Sveriges Television. Hon har haft en plattform som få andra i mediedebatten. Men såvitt jag har kunnat se antydde hon aldrig som minister att hon ansåg att medierna skulle förtiga relevanta fakta.

– Adelsohn Liljeroth säger att hon går in på Avpixlat då och då. ”För det är intressant att veta hur de skriver när det varit något våldsdåd.” Det är en nättidning som fokuserar på brott begångna av personer med mörk hudfärg och/eller utlandsklingande namn. Liknande brott begångna av personer med svenskklingande namn belyses sällan. Anser den tidigare kulturministern att alla medier bör lyfta fram just brott med utländska gärningsmän? De pressetiska reglerna säger: ”Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.” Om detta är vad Adelsohn Liljeroth vill förändra, varför sade hon inget när hon var journalist, kulturpolitiker eller kulturminister?

Gjorde hon något för att få medierna att skriva mer om olika brottslingars etniska ursprung när hon var kulturminister?

– Nej, tvärtom. Hon argumenterade för att främlingsfientliga tidningar inte ska kunna få presstöd. ”Skattemedel ska inte användas för att sända budskapet att människors värde beror på var jag kommer ifrån eller vem jag är”, skrev den tidigare kulturministern i en debattartikel, en uppfattning hon säger att hon står fast vid också i dag.

Vad drar du för andra slutsatser av Björn af Kleens och Anette Nantells reportage om hur Östermalm skiftar färg?

– Sverigedemokraterna har växt på Östermalm, men partiet är mycket svagare där än i riket i stort. SD fick hälften så många röster i riksdagsvalet 2014 i Stockholm som partiet fick i riket som helhet. Röstetalen på Östermalm varierar i de olika valdistrikten. På Östra Strandvägen fick SD 7,4 procent att jämföra med 12,86 procent i hela riket. Enligt Statistiska centralbyråns partisympatiundersökning från i november förra året så var sympatierna för SD i Stockholm knappt hälften av vad de var i genomsnitt för hela landet.

– Reportaget skildrar ett stämningsläge som blir allt mer polariserat. Det är skrämmande att läsa om hur en chef för en känd tankesmedja talar om att folket kan komma att kräva ståndsrätt mot den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt (M). Reinfeldt var folkvald och regerade länge med höga popularitetssiffror. Patrik Engellau, ordförande för ”den nya välfärden”, beskriver rent antidemokratiska tongångar. Hans egna uttalanden i reportaget luktar rasism. ”Tysken, han hade utvecklingen i blodet”, säger Engelau och jämför med afrikaner som han menar kan ha svårt att anpassa sig till den kapitalistiska andan.

– Det är en auktoritär och nationalistisk våg som växer sig starkare i hela världen och märks också på Östermalm. Den skapar vånda och splittring både i de politiska partierna och i befolkningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.