Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 21:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/de-fick-nog-av-kriminaliteten-patrullerar-pa-natten/

Sverige

De fick nog av kriminaliteten – patrullerar på natten

Jessica Karlsson och Mattias Ahlström. Foto: Martin Gustafsson

EMMABODA. Stölder, inbrott och missbrukare som kör bil påverkade fick invånarna att agera. 

I Emmaboda är runt 200 personer aktiva i ett brottsförebyggande nätverk som patrullerar kommunen med bil om nätterna. 

– Vi är en förlängd arm åt polisen, säger Mattias Ahlström. 

Rätta artikel

Det är sen fredagskväll i Emmaboda och Mattias Ahlström, 41, och Jessica Karlsson, 30, ska precis börja sin runda. I snitt är de ute tre nätter i veckan, ofta från 23-tiden fram till morgontimmarna. I kväll med Mattias bakom ratten och Jessica bredvid – beredd att kontrollera registreringsnumren på bilar som verkar misstänkta. Hon antecknar allt som sticker ut från det normala. 

Mattias Ahlström har precis ringt polisen i Kalmar för att berätta att han och Jessica är på väg ut och informerat om vilken bil de använder. 

Jessica Karlsson och Mattias Ahlström. Foto: Martin Gustafsson

– Så att de inte behöver stoppa oss. Men tyvärr brukar inte den informationen gå ut till patrullerna, säger han lite uppgivet. 

I kommunen med drygt 9.000 invånare är uppemot 200 personer aktiva i den ideella föreningen Nattvakten, fördelat på centralorten Emmaboda/Lindås och de mindre samhällena Vissefjärda, Långasjö och Algutsboda. Nattvakten har funnits i över tio år och startade efter en inbrottsvåg i kommunen. 

Målet är att förhindra brott och nätverket kan beskrivas som en slags utökad version av Grannsamverkan. 

– Se, synas och störa är vårt motto, säger Jessica Karlsson.

Reglerna för de aktiva i nätverket är att alla måste vara över 18 år och att man alltid ska vara två i bilen. Alla får också information om hur man bör agera och förslag på adresser och områden att kolla av.

Det finns inga uppgifter om hur många brottsförebyggande nätverk som finns i landet. Men det tycks ha effekt på brottsligheten. Enligt studier från Brottsförebyggandet rådet, BRÅ, som tittat närmare på Grannsamverkan där grannar håller uppsikt över varandras hem och uppmärksammar om okända personer rör sig i området, kan brottsligheten i anslutna områden minska mellan 16 och 26 procent i genomsnitt. 

Läs mer: Bostadsinbrotten kraftigt ner i södra Sverige

Antalet områden som ansluter sig till Grannsamverkan ökar också kraftigt, uppger organisationen Samverkan mot brott, som står bakom verksamheten. 

– Vi ser en jätteökning. Jag tror det handlar om att man vill ta ansvar för sitt närområde. Det går inte att lita på att någon annan ska göra det, säger Lina Nilsson, ordförande. 

Däremot ska man vara försiktig med att ingripa själv. 

– Det får inte bli något medborgargarde och att någon leker polis. I Grannsamverkan pratar vi alltid om att vid ett pågående brott så ringer man polisen, man ska absolut inte riskera sitt liv på något sätt, säger Lina Nilsson.

Erika Sallander, utredare på Brå, betonar att polisen och andra myndigheter har det största ansvaret för brottsförebyggande arbete. Men ett väl fungerande samarbete med civilsamhället är positivt. 

– Har du ett förtroende mellan polis och civilsamhälle så får polisen in mycket mer information vilket innebär att polisen kan arbeta mer effektivt. Men det betyder inte att medborgare ska göra polisens jobb. Polisen har ansvar och rättigheter som vi inte har i övrigt, säger hon. 

Dessutom är det viktigt att den typ av kontroll som uppstår i samband med att boende är mer uppmärksamma och noterar vilka personer som rör sig i området sker på rätt sätt, annars riskerar det snarare bli en form av övervakning. 

Bevakningsgrupperingar uppstår ofta utifrån en känsla av otrygghet, en känsla det är viktigt att ta på allvar.

– Man känner kanske att polisen inte har tagit ett tillräckligt stort grepp i samhället. Och det ska man vara medveten om, landsbygden har kanske inte fått den uppmärksamhet den förtjänar från polisen de senaste åren. Och man kan inte ta människors känsla ifrån dem. Det är viktigt att människor känner att de kan lita på att polisen kan upprätthålla lag och ordningen, säger Viktor Haglind.

I Emmaboda centrum är det fortfarande en hel del bilar och folk i rörelse. Att upptäcka något misstänkt är lättare när det är lite lugnare menar Mattias och Jessica. För dem har bevakningen blivit en slags hobby.

Mattias Ahlström och Jessica Karlsson. Foto: Martin Gustafsson

Helt riskfritt är det inte. Både Jessica Karlsson och Mattias Ahlström blivit hotade och Mattias till och med attackerad med kniv.

– Jag skulle gå och kolla en bil som åkte in vid kyrkan en sen kväll. När jag kikade in i bilen satt det en där inne och sen kom två springande mot bilen och då blev jag knivskuren i benet, jag fick ett snitt över låret, säger han. 

Största problemet just nu i kommunen är enligt dem drogpåverkade bilförare. Bara under de senaste veckorna har Mattias upptäckt fyra misstänkta påverkade förare.

Den brottslighet gruppen främst kan förhindra och störa är inbrott och stölder. Brott som kanske inte ses som särskilt allvarliga överlag men som för den som drabbas är oerhört kränkande.

Någon bemannad polisstation finns inte i kommunen men trots det upplever de polisnärvaron som hög. 

Nattvakten har full stöttning från både Emmaboda kommun och polisen och parterna träffas ett par gånger per år. 

– Då utbyter vi information, vad som har hänt och hur det går. Vi har en väldigt bra dialog och de som kör Nattvakten är väldigt klara över vad deras uppdrag är, säger Niclas Karlsson, säkerhetssamordnare i Emmaboda kommun. 

Enligt statistiken har kommunen en vikande trend av anmälda stölder och inbrott de senaste åren medan det totala antalet anmälda brott ligger på en jämn nivå. 

Även Caroline Gyberg, kommunpolis i Emmaboda kommun, menar att patrulleringen nattetid är viktig. 

– De är jättevärdefulla och vi är väldigt glada att de finns. Vi kan inte stå i vartenda gathörn dygnet runt och det är hellre inte vår uppgift, säger hon. 

Utanför bilrutan är det svart, allt färre bilar är i rörelse. Ofta är det vid den här tiden de kriminella är aktiva. En bit längre fram får Mattias syn på en Saab 9-5 och trycker på gasen. 

Jessica tar registreringsnumret för att kontrollera om bilen skulle vara avställd eller ha körförbud. Den här gången var allt okej. Och så mycket mer händer inte den här kvällen.