Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

De fick vänta fem timmar på att sonen skulle behandlas

Viggo föddes på Östra Sjukhuset den 28 december klockan 17.09 och 16 månader gamla Nelix fick en lillebror. Föräldrarna Daniel och Jennie Månsson fick, tillsammans med barnen, vänta länge på behandlingen av immunglobulin vid Östra Sjukhuset.
Viggo föddes på Östra Sjukhuset den 28 december klockan 17.09 och 16 månader gamla Nelix fick en lillebror. Föräldrarna Daniel och Jennie Månsson fick, tillsammans med barnen, vänta länge på behandlingen av immunglobulin vid Östra Sjukhuset. Other: Tomas Ohlsson

Mässlingsutbrottet i Göteborg fortsätter att orsaka problem för sjukhusen i området. Antalet smittade är nu uppe i 12 personer. Under tisdagen och onsdagen behandlades de 69 spädbarn som kan ha smittats sedan en av de anställda på Sahlgrenskas Universitetssjukhus som burit på smittan vistats på Östra Sjukhusets kvinnoklinik.

Totalt lokaliserades 69 spädbarn som hade vistats på kvinnokliniken under den aktuella perioden mellan den 28 och 29 december. De gavs immunglobulin mot mässling. Eftersom barnen är så små kan de inte ges vanligt vaccin då deras immunförsvar är för svagt.

Läs mer: Mässlingsmittan har spårats till Örnsköldsvik

Några av de som stod i kön till kliniken med sin nyfödda son Viggo och hans 16 månader gamla bror Nelix var Daniel och Jennie Månsson från Kållered.

– Vi stod i kö utomhus i en timme för att anmäla oss. Då fick vi en tid en och en halv timme senare när vi skulle vara välkomna tillbaka. Vi höll oss i närheten och tog in barnen i värmen så vi kunde byta blöjor på dem, berättar Daniel Månsson.

Klockan var då runt sex på kvällen. Därefter begav sig familjen tillbaka till sjukhuset, men först kvart över nio kom de in på mottagningen. Efter över fem timmars väntan.

– Det som retar mig är att vi inte fick en bokad tid direkt från början. De sitter ju ändå och ringer upp varenda patient. Då kan de väl lika gärna ge en tid då man kan komma till mottagningen så att alla slipper vänta så länge, säger Daniel Månsson.

Läs mer: Sjukhusanställd kan ha smittat nyfödda med mässling 

När sjukhuset ringde var det snarare parets andra son, Nelix, som fortfarande var ovaccinerad som föräldrarna oroade sig för.

– Nelix är inte vaccinerad ännu och fick samma immunglobulin i går som Viggo, fast fyra gånger så mycket eftersom han är större. Jag hade önskat att han hade fått sitt vaccin nu så vi slipper ge honom det om två månader, när det är planerat, säger Jennie Månsson.

Görel Nergelius som är chefsläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhus beklagar att folk fick vänta länge på sin behandling.

– Det är naturligtvis olyckligt. Det är inte bra för småbarnsfamiljer att få vänta så länge. Men det som var angeläget var att barnen fick sin medicin, säger hon och fortsätter:

– Vi kunde inte ta besökarna i de vanliga väntrummen. Vi var tvungna att flytta personal och lokalen som fanns tillgänglig hade inget bra väntrum. Men det primära var att barnen fick sin behandling, vilket de fick.

Föräldrarna till alla de 69 barn som berörs har blivit underrättade och de sista får sin behandling under onsdagen.

Vilka risker löper familjemedlemmar till de nyfödda barnen?

– Vi undersöker immunitet för övrig familj. De som saknar erbjuds vaccination. Men vi kan inte tvinga dem, säger Görel Nergelius.

Läs mer: Nytt fall av mässling i Göteborg – sjukhusanställd smittad 

Ett fall av smittan upptäcktes redan den 10 december, då en ovaccinerad person sökte vård på Östra sjukhusets akutmottagning.

Sedan dess har fler smittade spårats och det totala antalet är nu uppe i tolv personer. Den senaste i raden är alltså en person som jobbar på sjukhuset.

Hur kommer det sig att personal som jobbar inom svensk sjukvård inte är vaccinerad mot en så smittsam sjukdom som mässling?

– Det är en viktig diskussion som jag hoppas kommer upp till följderna av detta. I dag finns det inte några vaccinationskrav på personalen. Jag tror att det här kommer att leda till en diskussion på nationell nivå. Samhället förändras hela tiden så jag skulle välkomna det, säger Görel Nergelius.

Sedan julhelgen pågår också ett omfattande arbete med en immuninventering av alla medarbetare på sjukhuset – närmare 17.000 personer.

Hur arbetar ni vidare med smittspårningen?

– Vad gäller det senaste fallet är man i stort sätt färdig med identifieringen. Nu jobbar vi med att ta kontakt med de som eventuellt drabbats. De medarbetare som blivit exponerade har stängs av från arbetet i väntan på att få besked om deras immunitet. Har de inte det så erbjuds de vaccination. Vi behåller stabsläget till imorgon och har då nytt möte där vi omvärderar beslutet.

Hur mår den smittade medarbetaren i dag?

– Personen i fråga har mässling men inte särskilt allvarlig och mår bra.

Jennie Månsson i Kållered tar Viggo under armen och beger sig i väg till barnavårdscentralen för att väga och mäta den nya medlemmen till familjen. Hon berättar:

– Vi hade läst lite om mässlingsutbrottet, men det kändes som att det var så långt borta, på akutmottagningar på andra sjukhus och så vidare. Men två dagar efter att Viggo hade fötts så var det plötsligt bara partnern som fick komma och hälsa på på BB på grund av smittorisken, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.