Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

De flesta missar solförmörkelsen

02:20. Under fredagen kommer solen nästan helt att täckas av månen. Men om du vill se solförmörkelsen gäller det att passa ögonen. Astronomen Alexis Brandeker ger sina bästa knep.

Större delen av Sverige missar fredagens solförmörkelse. ”Det blir för mulet”, säger SMHI:s Mattias Burtu. Se live-tv:n här ovan från Färöarna och Svalbard.

Klockan 9.43 på fredagsförmiddagen börjar den partiella solförmörkelsen, när månen glider in och lägger sig i vägen.

Som mest kommer 80 procent av solen vara täckt. Men de flesta i Sverige kommer att missa fenomenet.

– Ett frontsystem som berör Svealand och Götaland gör att det är molnigt större delen av dagen. Det blir så mulet att man inte ser solen, säger Mattias Burtu, meteorolog vid SMHI.

Men i norr går solförmörkelsen att se – vädret blir klart i hela Norrland, förutom i Hälsingland och Gästrikland.

Man ska inte titta rakt in i solen och därför kan det också vara svårt att fotografera en solförmörkelse.

Fotografen Göran Strand, specialiserad på rymdfotografering, befinner sig på fredagen på Färöarna, där solförmörkelsen är total.

Läs också: Var försiktig med solmörkret

– Jag har fotat flera partiella solförmörkelser tidigare, men ingen total. Det blir riktigt spännande, säger han till TT.

Rymdfotografens bästa tips till den som vill föreviga naturfenomenet är förnuft och aktsamhet, men också att använda filter, helst ett solfilter för att skona ögonen. Han rekommenderar även teleobjektiv för att komma nära, att man är uppmärksam på vädrets förändringar och att man ska testa sig fram.

Partiell solförmörkelse
Den totala solförmörkelsen på Färöarna kan följas på http://www.solareclipse2015.org.uk/live-webcast/
Ingress
Solförmörkelse karta
Solförmörkelse titta
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.