Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

De flesta som ålderstestas bedöms vara över 18 år

Åldersbedömningarna har fått kritik från flera håll och metoden som används har ännu inte utretts av Socialstyrelsen.
Åldersbedömningarna har fått kritik från flera håll och metoden som används har ännu inte utretts av Socialstyrelsen. Foto: Marcus Ericsson/TT

Nya siffror visar att 80 procent av åldersbedömningarna talar för att den asylsökande är över 18. Samtidigt är Rättsmedicinalverkets metod omstridd.

– Det är mycket tveksamt att man satt igång bedömningarna innan metoden är verifierad, säger Petter Mostad, docent i matematisk statistik.

Sedan i mars skickar Migrationsverket de asylsökande personer, där verket anser att ålder inte går att fastställa, till Rättsmedicinalverket (RMV) för åldersbedömning.

Åldersbedömningarna har fått kritik från flera håll och metoden som används har ännu inte utretts av Socialstyrelsen. En sådan rapport väntas komma i november i år.

Migrationsverket har hittills skickat 6.880 ärenden till RMV och nu har 2.481 utlåtanden gjorts. De talar för att omkring 80 procent är över 18, av de fall som skickats till åldersbedömning.

Den höga andelen fall som bedöms vara över 18 behöver dock inte innebära att den asylsökande har uppgett en felaktig ålder. När Svenska Dagbladet granskade de första 581 fallen visade det sig att 243 av dem själva uppgett att de fyller 18 i år.

Petter Mostad är docent i matematisk statistik och kritisk till bland annat hur åldersbedömningarna används.

– Handläggarna vet inte hur de ska hantera den här informationen, utan åldersbedömningarna utgör en alltför stor del i det slutgiltiga avgörandet. Handläggarna bortser från osäkerheten, säger han.

Handläggarna vet inte hur de ska hantera den här informationen, utan åldersbedömningarna utgör en alltför stor del i det slutgiltiga avgörandet.

De kända felmarginalerna i bedömningarna innebär att cirka en av tio riskerar att bedömas som vuxna, trots att de är barn. Felbedömningar åt andra hållet anses vara ännu större.

En kritik, som lyfts av både Petter Mostad och andra forskare, handlar om att de flesta studierna för att bedöma felmarginaler är gjorda på personer med västerländsk bakgrund. RMV i sin tur har sagt att man är medveten om bristerna, men att metoden gynnar de asylsökande eftersom låg socioekonomi gör att barn mognare långsammare och senare. Men även detta är omtvistat i forskarsammanhang, enligt Petter Mostad.

– Det anser jag inte är bevisat. Det finns motstridiga uppgifter om det, säger han.

DN har tidigare skrivit att mer än en tredjedel av de som Rättsmedicinalverket bedömt som vuxna har fått olika åldersbesked från röntgen av visdomständer och knäled. Av de första 581 fallen som DN granskade visade 130 ärenden att visdomstanden inte uppnått slutstadium medan knäleden gjort det. I 39 ärenden hade visdomstanden uppnått slutstadium men inte knäleden.

– Det finns få vetenskapliga undersökningar kring vilka felmarginaler som finns vid undersökning av knäled, säger Petter Mostad.

Det är mycket tveksamt är att man satt igång bedömningarna innan de har verifierat sina egna metoder.

Han kritiserar också att Rättsmedicinalverket har fått börja göra bedömningarna innan Socialstyrelsen har gjort en utvärdering av metoden som använts.

– Det är mycket tveksamt är att man satt igång bedömningarna innan de har verifierat sina egna metoder, säger han.

Enligt Petter Mostad går det inte att säga om osäkerheten i metoderna riskerar att fler bedöms som äldre eller yngre.

– Min hållning är att man måste ha en bedömning av ålder, men det finns bättre sätt att göra det på än det de gör. Man måste använda siffror. Och man måste hitta en vikt av beviskraften, säger han.

Nu har Petter Mostad satt i gång ett eget forskningsprojekt, där han ska gå igenom statistik från Rättsmedicinalverket.

– Jag ska försöka reda ut siffrorna på exakt hur stora felmarginalerna är. Om jag får etiskt godkännande så sätter jag igång i augusti.

Rättsmedicinalverkets åldersbedömningar

Till och med den 31 juli i år har Rättsmedicinalverket (RMV) gjort 2.481 utlåtanden. Myndigheten redovisar utlåtanden månadsvis.

2002 av bedömningarna - cirka 80 procent - talar för att personen är över 18 år. Procentsatsen på hur många som bedöms som vuxna har legat relativt jämn sedan de första resultaten kom.

Hittills har Migrationsverket skickat 6.880 till RMV för bedömning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.