Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”De förlorar hoppet och blir desperata”

Ensamma barn och ungdomar som ska utvisas mår så dåligt att de skadar sig själva. På barn- och ungdomspsykiatrins slutenvård i Skåne utgör de en fjärdedel av patienterna. Afghanska Gholam försökte ta livet av sig när han fick sitt avvisningsbesked.

Gholam kastade sig ut genom ett fönster på tredje våningen när han i våras fick veta att han måste återvända till Italien för att få sin asylansökan prövad.

Redan tidigare hade han fått vård av barn- och ungdomspsykiatrin för att bearbeta sin svåra ångest.

– De får hellre skicka mig till Afghanistan än till Italien, säger han.

Under tröjan har han flera stora, tjocka ärr. Ärren tyder på att han i desperation och förtvivlan skurit sig djupt om och om igen över axlarna, nära halsen.

Gholam har blivit inlagd på Bups slutenvårdsavdelning vid flera tillfällen efter avvisningsbeslutet.

Första halvåret 2011 var det 32 ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som lades in på den slutna avdelningen vid Bup i Skåne.

Under samma period i år har 42 patienter lagts in.

Siffrorna visar att många blivit inlagda flera gånger.

– De allra flesta är pojkar från Afghanistan som ska utvisas till ett annat europeiskt land. Oftast blir de inlagda efter beslut om att de inte kan söka asyl i Sverige, säger Björn Ramel, läkare vid Bups akutmottagning, som nu gör en studie om alla dessa fall.

Ännu har han inte några säkra förklaringar till att så många afghanska pojkar måste läggas in.

– Flyktingbarnen som kommer ensamma är troligen våra mest utsatta patienter. Många bär på trauman i form av psykiska eller fysiska övergrepp som inträffat i hemlandet och under flykten hit. Detta parat med att de är ensamma och inbegripna i en osäker asylprocess innebär en stor belastning med risk för psykisk sjukdom, fortsätter Björn Ramel.

– Sverige har nog ofta varit deras mål. Beskedet att de utvisas till en plats där de tidigare traumatiserats kan vara droppen som får bägaren att rinna över. De förlorar hoppet och blir desperata.

Många av pojkarna har fått ett beslut om att de ska utvisas till Italien, som har kritiserats för att minderåriga asylsökande far illa. Nyligen beslöt en domstol i Finland att inga minderåriga ska skickas tillbaka till Italien. Även EU-kommissionären Cecilia Malmström har fått oroande rapporter som nu utreds.

Sverige skickar fortfarande barn och unga dit, där de flesta beviljas asyl.

Gholam flydde först till Iran där han arbetade på en plastfabrik. Han hade gärna stannat där, säger han, om det inte vore för att afghaner blir så illa behandlade.

I Grekland stannade han ett par månader. Han sov på en madrass i ett litet rum tillsammans med andra afghaner. Madrasshyran ingick i de 3 500 euro han betalade till en smugglare för att få resa till Italien.

Men båten visade sig vara en skruttig liten fiskebåt som gick på grund mot några klippor vid Italiens kust.

– Fyra pojkar drunknade. Polisen tog med mig till bårhuset för att jag skulle identifiera dem.

I Rom tältade han sedan vid ett av stadens antika minnesmärken, där många afghanska pojkar söker skydd.

– Människor från kyrkan kom dit och gav oss mat. Jag vill aldrig leva på det sättet igen.

I somras var Gholam utskriven från Bups slutenvård. Han fick fortsätta att ta mediciner och gick på behandling i öppenvården.

Tidigt på morgonen, en dag i juli, kom gränspolisen för att hämta honom på gruppboendet i Teckomatorp. Gholam låg och sov. Varken hans gode man eller personalen på boendet hade fått veta något i förväg. Samma kväll lyfte planet mot Rom.

Nu har Gholam tagit sig tillbaka till Sverige igen.

Han väntar åter på besked om var hans asylansökan ska prövas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.