Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

De försöker rida på högervåg i USA

Christoffer Dulny och Daniel Friberg.
Christoffer Dulny och Daniel Friberg. Foto: Roger Turesson

Med Donald Trump som president i USA har den högerextreme opinionsbildaren Richard Spencer fått en stark ställning i USA. När ”Alternative Right” nu får en systerorganisation i Sverige har Spencer ett finger med i spelet.

Den amerikanska Alt-right-rörelsens ledare Richard Spencer blev känd över hela världen när han firade valresultatet med att utropa ”Hail Trump”. För Spencer har maktskiftet i Washington inneburit att han betraktas som en ideologisk ledare för idéer som har inflytande hos USA:s president.

Det är den vågen som Daniel Friberg, som driver den högerextrema tankesmedjan Motpol och Christoffer Dulny, som just lämnat en mångårig anställning hos Sverigedemokraterna, hoppas kunna rida på när de bildar Nordisk alternativhöger.

Daniel Friberg är djupt involverade i Richard Spencers företag, så det är ingen slump att Sverige väljs ut när den nationalistiska världssynen går på export.

Siktet är inställt på valrörelsen nästa år - som lobbyorganisation på nätet med också genom aktioner och demonstrationer. Allt som har att göra med mångkultur fungerar som ett ideologiskt rött skynke.

Läs också: Svenskarna med centrala roller i USA:s extremhöger

Daniel Poohl, som är chefredaktör för den antirasistiska tidsskriften Expo, tror att den nya rörelsen kommer att få begränsat inflytande.

– Den här innebär en amerikanisering av extremhögern, men försök att kopiera koncept och strategier från andra länder och andra tillfällen brukar sällan lyckas, säger Daniel Poohl.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.