Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

De har mycket betalt – och lite att göra

Katri Linna (till vänster), Adriana Lender (övre raden), Lars Nylén, Anders Nordström (nedre raden) och Mats Sjöstrand.
Katri Linna (till vänster), Adriana Lender (övre raden), Lars Nylén, Anders Nordström (nedre raden) och Mats Sjöstrand. Foto: Magnus Hallgren, JanerikHenriksson, Jonas Ekströmer, Fabrice Coffrini, Lars Epstein
I regeringskansliet jobbar sju generaldirektörer utan myndighet – men med hög lön. Flera har inga eller oklara arbetsuppgifter, andra har inget kontor. ”Det känns lite ovant att inte ha något att göra”, säger generaldirektör Aud Sjökvist som tjänar 75 000 kronor i månaden.

Generaldirektörer som slutar i förtid landar mjukt på regeringskansliets elefantkyrkogård. De får spridda utredningsuppdrag med full lön tills deras förordnande går ut. Just nu är sju tidigare myndighetschefer generaldirektörer i regeringskansliet, visar DN:s granskning.

Om tio dagar ansluter Försäkringskassans avgående generaldirektör Adriana Lender, med en månadslön på 116 300 kronor, till sällskapet. Fram till att hon går i pension vid årsskiftet kommer hon att delta i det löpande arbetet på Socialdepartementet.

– Hon är en enormt erfaren utredare och vi kommer att ha stor nytta av henne, säger Anna Pettersson Westerberg, statssekreterare hos socialförsäkringsminister Ulf Kristerson.

I somras blev Hälso- och sjukvårdens personalansvarsnämnd (HSAN) en nämndmyndighet. Det gjorde myndighetens tidigare chef Aud Sjökvist överflödig och hon blev i stället generaldirektör på socialdepartementet. När DN når henne berättar Sjökvist att hon inte har några arbetsuppgifter.

– Jag är ordförande i HSAN, men det är inte ett heltidsjobb. Jag sitter på socialdepartementet och väntar på att få något att göra. Vi diskuterar, det kommer väl att fattas något beslut inom kort, hoppas jag, säger hon.

Aud Sjökvist svarade i telefon på sin arbetsplats. Det är mer än vad man kan säga om de flesta av hennes kolleger. Anders Danielsson som varit generaldirektör på UD sedan 2007, har ingen arbetsplats på departementet. Växeln hänvisar till ett mobiltelefonnummer där han inte svarar. Han ringer inte heller upp när DN lämnar meddelande.

Eller ta Lars Nylén. Den tidigare generaldirektören för Kriminalvården har växeln inte ens hört talas om. Han får 113 400 kronor i månaden för att utreda hur det svenska rättsväsendet ska kunna bidra mer vid internationella insatser.

När en generaldirektör tvingas sluta får denne behålla sin lön tills förordnandet går ut. Redan 2009 sade Mats Odell (KD), som då var den minister som var ansvarig för utnämningsfrågorna, att systemet var orimligt och skulle ändras.

Förra hösten tillsatte regeringen en utredning, ledd av tidigare statsrådet Sten Heckscher, som skulle ha varit klar i våras. Utredningstiden förlängdes och det nuvarande beskedet är att översynen ska vara klar den sista november.

– Det är märkligt att det ska ta så lång tid, säger riksdagens andre vice talman Ulf Holm (MP), som varit en av systemets hårdaste kritiker.

Han säger att systemet är stötande och föreslår att en sparkad generaldirektör får ett avgångsvederlag på en årslön.

– Det här är personer som oftast är väldigt duktiga och som skulle klara sig mycket bra på arbetsmarknaden. Som det är nu är det omöjligt att säga upp dem och särskilt vid regeringsskiften blir det komplicerat, säger Ulf Holm (MP).

– Riksdagsledamöter har förmånliga villkor, men vi är inte i närheten av detta.

Även Anders W Jonsson, Centerpartiets vice ordförande, är kritisk.

– Vår principiella hållning är att eliterna inte ska skaffa sig förmåner som andra inte har, i synnerhet inte i offentlig sektor, säger han.

Civilminister Stefan Attefall är inte lika avvisande till systemet som sin företrädare på posten, Mats Odell.

– Det finns plus och minus. Det finns en brist på anställningstrygghet för myndighetschefer som man måste hantera, samtidigt får det inte vara alltför generöst. Det måste uppfattas som rimligt ur skattebetalarnas perspektiv. Ärligt talat tycker jag att det är mycket knepigt.

Han menar att de flesta av generaldirektörerna gör mycket nytta i regeringskansliet.

– Det finns olika skäl att sluta, alla som sitter på regeringskansliet har inte gjort det för att de misslyckats med sitt jobb. Jag, exempelvis, har en oerhört stor nytta av Mats Sjöstrand som gör ett viktigt utredningsarbete åt oss.

Generaldirektörerna

DAG VON SCHANTZ

77 100 kronor per månad till och med 30 november 2011

Totalt: 154 200 kronor (sjukskriven)

Gjorde tidigare: Var generaldirektör för den nu nedlagda myndigheten Livsmedelsekonomiska institutet.

Gör nu: Sjukskriven. Har tidigare utrett vilka länsstyrelser som ska ha ansvaret för administrationen av EU:s jordbruksbidrag.

ANDERS DANIELSON

65 400 kronor per månad till och med 31 december 2011

Totalt: 196 200 kronor

Gjorde tidigare: Blev 2006 generaldirektör på Sadev, myndigheten som granskar Sveriges bistånd.

Gör nu: Oklart. Har ingen telefonanknytning på UD utan hänvisar till en mobiltelefon där han inte svarar. Ska ha utrett den ekonomiska krisens effekter i Afrika.

ADRIANA LENDER

116 300 kronor per månad till och med 31 december 2011

Totalt: 348 900 kronor

Gjorde tidigare: Slutar nästa vecka som generaldirektör på Försäkringskassan.

Gör nu: Det är inte klart vilket uppdrag hon får de sista månaderna innan hon går i pension.

LARS NYLÉN

113 400 kronor per månad till och med 31 mars 2012

Totalt: 680 400 kronor

Gjorde tidigare: Generaldirektör för Kriminalvården 2004–2011.

Gör nu: Utformar en strategi för rättsväsendets internationella insatser.

MATS SJÖSTRAND

123 000 kronor per månad till och med 31 december 2012

Totalt: 1 845 000 kronor

Gjorde tidigare: Var generaldirektör för Skatteverket.

Gör nu: Genomför en översyn av den statliga förvaltningen på regional nivå. Ska vara klar i december 2012.

ANDERS NORDSTRÖM

104 100 kronor per månad till och med 27 januari 2014

Totalt: 2 914 800 kronor

Gjorde tidigare: Generaldirektör för Sida. Petades av regeringen i maj 2010.

Gör nu: Har särskilt ansvar för Sveriges insatser på hiv/aids-området. Utreder också hur fler svenskar ska nå ”framskjutna positioner i det multilaterala utvecklingssystemet”.

KATRI LINNA

89 000 kronor per månad till och med 31 december 2014

Totalt: 3 471 000 kronor

Gjorde tidigare: Var diskrimineringsombudsman men petades av regeringen.

Gör nu: Skriver en vitbok om de övergrepp som svenska romer utsattes för under 1900-talet.

AUD SJÖKVIST

75 000 kronor per månad till och med 31 januari 2015

Totalt: 3 000 000 kronor

Gjorde tidigare: Var generaldirektör för Hälso- och sjukvårdens personalansvarsnämnd, HSAN, som blev en nämndmyndighet i somras.

Gör nu: Är ordförande i HSAN. Har ännu inte fått några arbetsuppgifter på socialdepartementet.

Sexåriga förordnaden

Generaldirektörer är oavsättliga chefer för statliga myndigheter. När de utses får de vanligtvis ett förordnande på sex år, som sedan kan förlängas med tre plus tre år.

En generaldirektör som lämnar sitt uppdrag i förtid blir generaldirektör i regeringskansliet tills förordnandet går ut.

En generaldirektör som fyllt 55 och varit generaldirektör i minst sex år får en inkomstgaranti på 50–55 procent av lönen fram tills pension. Garantin räknas av mot andra inkomster. Är personen 62 år och har varit generaldirektör i minst 12 år är garantin cirka 65 procent av lönen fram till pension.

Den som inte uppfyller kriterierna får efter avslutat förordnande ett avgångsvederlag på två år som räknas av mot nya inkomster.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.