Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”De hör hemma på godishyllan”

Torkade bär kan vara en dyr sötchock. Kilo­priset ligger på några hundra kronor men DN:s granskning visar att nära hälften av innehållet är socker eller koncentrerad juice.

”Vilseledande att kalla det torkade bär, ­pås­arna borde ligga på godishyllan”, säger näringsexperten Åsa Brugård Konde.

I takt med att hälsotrenden blivit starkare har antalet hyllmeter med torkade bär ökat i affärerna. De marknadsförs som nyttiga och fiberrika snacks.

Men när DN granskar förpackningar med torkade tranbär och blåbär visar det sig att i samtliga utom en står bären för bara drygt hälften av innehållet, 60 procent. Resten är socker eller koncentrerad juice, samt en liten del, cirka en procent, olja. Proportionerna gäller såväl de stora kedjornas egna varumärken som välkända ekologiska märken.

– Det blir som torkad sylt. Man tror att man äter bär men i själva verket äter man en massa socker, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist vid Livsmedelsverket.

Världshälsoorganisationen, WHO, flaggade nyligen för skärpta rekommendationer för sockerintag av såväl hälsoskäl som för att undvika viktökning. Livsmedelsverkets rekommendation är att det dagliga sockerintaget för en vuxen man inte ska överstiga 70 gram, vilket motsvarar 20 sockerbitar, för kvinnor är maxgränsen 14 bitar och för ett åttaårigt barn 12 sockerbitar.

En liten påse med 70 gram torkade tranbär eller blåbär kan innehålla lika mycket socker som åtta socker­bitar.

– De påsarna hör hemma på godis­hyllan, säger Åsa Brugård Konde.

Alla påsar innehåller inte socker, många har i stället koncentrat av äppel- eller ananasjuice. Det räknas inte som sötningsmedel utan smaksättare och kan inte räknas om i sockerbitar.

– Men det är inte bär och det borde framgå tydligare att så stor del är äppeljuice, säger Åsa Brugård Konde.

På förpackningarna är texter som ”natursnacks”, ”naturlig källa till fibrer”, rika på ”C-vitamin” vanligt förekommande. Bara uppmärksamma konsumenter läser den betydligt mer finstilta ingrediensförteckningen och ser att bara 60 procent av innehållet är bär.

På flera av de förpackningar som DN har granskat framgår inte hur stor andel som består av bär. Det kan vara ett brott mot lagen.

– När det finns flera ingredienser i en produkt som heter till exempel ”torkade bär” är det en sammansatt produkt, och då ska det anges i ingrediensförteckningen hur många procent som verkligen är bär, säger Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Anledningen till den stora mängden socker eller juicekoncentrat i de torkade bären kan vara för att ge bättre smak men det kan också handla om vinstintresse.

– Både socker och äppeljuice är mycket billigare ingredienser än bär, säger Åsa Brugård Konde.

Torkade bär är dyra. De enskilda förpackningarna kostar från drygt 20 kronor och uppåt. Men påsarna är små och innehållet väger mellan 50 och 150 gram. DN hittade bara en förpackning som inte hade tillsatser utan endast innehöll bär, Kung Markattas torkade blåbär. Den hade också det högsta kilo­priset, 859 kronor. Kilopriset för de påsar som DN har undersökt där juice ­eller socker ingick pendlar från 200 kronor till 539 kronor.

Ett kilopris på flera hundra kronor för något som till cirka 40 procent är socker eller juiceextrakt är högt. Ett kilo bitsocker går på drygt 15 kronor, en liten tetra koncentrerad äppeljuice kostar under tian. För många konsumenter kan torkade tranbär och blåbär vara den dyraste sockerbiten eller juicen de har köpt.

Konsumenter som känner sig vilseledda kan ringa tillverkaren – numret finns oftast på förpackningen, prata med affären där de köpt bären eller ta kontakt med kommunens livsmedelskontroll.

Läs mer: Så slipper du sockrets skadeverkningar

Riktlinjer för socker

Livsmedelverkets rekommendation för dagligt sockerintag:

För män: Högst 20 sockerbitar, eller 70 gram

För kvinnor: Högst 14 bitar

För ett åttaårigt barn: Högst 12 sockerbitar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.