Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

De intagnas stickningar blir gåvor till barn på sjukhus

På Gävleanstalten får de intagna lära sig att sy och sticka. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.
På Gävleanstalten får de intagna lära sig att sy och sticka. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild. Other: Thomas Brun/NTB

De intagna på anstalten har fått en ny sysselsättning. Gävleanstalten satsar på att lära de intagna att sy och sticka. Mössorna och halsdukarna skickas sen till barnavdelningarna på sjukhus.

Satsningen är den första av sitt slag i Region Nord, enligt Gefle Dagblad.

– I mars fick jag en förfrågan av min chef om jag kunde komma på en sysselsättning för dem som är här. Eftersom jag är utbildad inom textil så tänkte jag att det här är ju både lätt och roligt, något som alla kan lära sig, säger Kattis Olsson, kriminalvårdare, till tidningen.

Först fick de intagna lära sig att göra överlevnads-armband. Slöjdhantverket har sedan utökats till att skapa väskor, halsdukar och mössor. Näst på tur står bandanas. 

– Vi har börjat packa ett par lådor med mössor som ska skickas till barnonkologen på Akademiska sjukhuset i Uppsala och barnavdelningen på Gävle sjukhus. Sjukhusen tycker att det är roligt, säger Kattis Olsson till Gefle Dagblad.

Responsen hos de intagna har varit bra och fler och fler har engagerat sig bland nålar och trådar. En av de intagna har även skapat en tankelåda där de lägger färgglada kort med motiverande budskap till barnen som är på sjukhusen.

– Det handlar inte bara om att få tiden att gå. Det finns ett bra syfte och det är en bra grej, säger internen Patrik till tidningen.

– För ett tag sedan satt vi här och stickade samtidigt som vi sjöng ”Stand by me”. Och jag tänkte att ”det här händer ju inte”, men det kändes bra, säger internen Mikael.

Och enligt Henrik Holmgren, kriminalvårdsinspektör på Gävleanstalten, är slöjdarbetet en viktig del i att få de intagna att komma in i rutiner sedan när de lämnar anstalten.

– Det är jätteviktigt att de intagna får sysselsätta sig med något positivt, att de får rutiner som i ett vanligt arbete och anpassar sig efter normaliseringsprincipen för att få dem på banan igen, säger han till Gefle Dagblad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.