Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-03 16:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/de-kampar-for-johan-och-martin/

Sverige

De kämpar för Johan och Martin

Bild 1 av 9 Sveriges Etiopienambassadör Jens Odlander (tvåa från vänster) bjuder in anhöriga och vittnen till sitt residens efter försvarets dag i rätten. I soffan sitter fr v Karin Schibbye, mamma till Martin Schibbye, hans fru Linnea Schibbye Steiner och vittnet Magnus Laupa från bildbyrån Kontinent.
Foto: Jacob Zocherman
Bild 2 av 9 Den regeringstrogna dagstidningen Ethiopian Herald har i flera artiklar pekat på besvärande omständigheter som tyder på att svenskarna borde fällas för terrorbrott.
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 9 Advokat Thomas Olsson på väg till rättegångssalen. Till höger om honom vittnet Magnus Laupa från bildbyån Kontinent.
Foto: Jacob Zocherman
Bild 4 av 9 Linnea Steiner och Martin Schibbye gifte sig den 19 juni i fjol – samma dag som kronprinsessbröllopet ägde rum.
Foto: Anette Nantell
Bild 5 av 9 ”Det är jobbigt att det tar tid”, säger Kristina Persson, mamma till frilansfotografen Johan Persson.
Foto: Jacob Zocherman
Bild 6 av 9 ”Det känns så overkligt.” Linnea Schibbye Steiner äter frukost på Svenska kyrkans gästhem där de anhöriga bott för att hålla nere kostnaderna i Addis Abeba.
Foto: Jacob Zocherman
Bild 7 av 9 Pressat vittne. Mattias Göransson, chefredaktör på tidskriften Filter, var tagen minuterna innan han skulle vittna i rättegången i Addis Abeba.
Foto: Mats J Larsson
Bild 8 av 9 I mediernas fokus. Kjell Persson, till vardags fritidschef i Kungälvs kommun, intervjuas av svenska medier på telefon ­minuterna efter att hans son Johan Persson hållt sitt försvarstal i domstolen.
Foto: Jacob Zocherman
Bild 9 av 9 Linnea Schibbye Steiner på ett fik på Södermalm i Stockholm i veckan. Snart sätter hon sig återigen på ett plan till domen mot hennes man Martin Schibbye.
Foto: Anette Nantell

På onsdag kommer domen mot de två svenska journalister som suttit frihets­berövade i Etiopien sedan i somras. Historien om Martin Schibbye och Johan Persson handlar om oljefamiljen Lundin och utrikes­­minister Carl Bildt – men också om ett nygift par som sedan i somras bara kunnat träffas några gånger på fängelsedirektörens kontor.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in