Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-05 00:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/de-kampar-for-johan-och-martin/

SVERIGE

De kämpar för Johan och Martin

Bild 1 av 9 Sveriges Etiopienambassadör Jens Odlander (tvåa från vänster) bjuder in anhöriga och vittnen till sitt residens efter försvarets dag i rätten. I soffan sitter fr v Karin Schibbye, mamma till Martin Schibbye, hans fru Linnea Schibbye Steiner och vittnet Magnus Laupa från bildbyrån Kontinent.
Foto: Jacob Zocherman
Bild 2 av 9 Den regeringstrogna dagstidningen Ethiopian Herald har i flera artiklar pekat på besvärande omständigheter som tyder på att svenskarna borde fällas för terrorbrott.
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 9 Advokat Thomas Olsson på väg till rättegångssalen. Till höger om honom vittnet Magnus Laupa från bildbyån Kontinent.
Foto: Jacob Zocherman
Bild 4 av 9 Linnea Steiner och Martin Schibbye gifte sig den 19 juni i fjol – samma dag som kronprinsessbröllopet ägde rum.
Foto: Anette Nantell
Bild 5 av 9 ”Det är jobbigt att det tar tid”, säger Kristina Persson, mamma till frilansfotografen Johan Persson.
Foto: Jacob Zocherman
Bild 6 av 9 ”Det känns så overkligt.” Linnea Schibbye Steiner äter frukost på Svenska kyrkans gästhem där de anhöriga bott för att hålla nere kostnaderna i Addis Abeba.
Foto: Jacob Zocherman
Bild 7 av 9 Pressat vittne. Mattias Göransson, chefredaktör på tidskriften Filter, var tagen minuterna innan han skulle vittna i rättegången i Addis Abeba.
Foto: Mats J Larsson
Bild 8 av 9 I mediernas fokus. Kjell Persson, till vardags fritidschef i Kungälvs kommun, intervjuas av svenska medier på telefon ­minuterna efter att hans son Johan Persson hållt sitt försvarstal i domstolen.
Foto: Jacob Zocherman
Bild 9 av 9 Linnea Schibbye Steiner på ett fik på Södermalm i Stockholm i veckan. Snart sätter hon sig återigen på ett plan till domen mot hennes man Martin Schibbye.
Foto: Anette Nantell

På onsdag kommer domen mot de två svenska journalister som suttit frihets­berövade i Etiopien sedan i somras. Historien om Martin Schibbye och Johan Persson handlar om oljefamiljen Lundin och utrikes­­minister Carl Bildt – men också om ett nygift par som sedan i somras bara kunnat träffas några gånger på fängelsedirektörens kontor.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in