Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

De kritiserade kyrkan – fick betalt för att sluta

Gemenskap och försoning är vanliga ledord inom Svenska kyrkan.
Samtidigt har organisationen genom åren valt att köpa ut ­personal som mobbats, larmat om missförhållanden och kritiserat ­ledningen.
DN kan nu berätta att Svenska kyrkan betalat ut över 115 miljoner kronor i avgångsvederlag de fem senaste åren.

Varje år vänder sig tiotusentals medlemmar till Svenska kyrkan för att få råd och stöd i svåra stunder. Samtidigt har flera anställda inom kyrkan år efter år larmat om missförhållanden inom den egna organisationen.

De anmälningar till Arbetsmiljöverket och domar i Arbetsdomstolen som DN har tagit del av visar att det bland annat handlar om mobbning, utfrysning och trakasserier.

Flera anställda som DN talat med vittnar även om att Svenska kyrkan har satt i system att köpa ut ”obekväm” personal.

Svenska kyrkans 700 arbetsgivare i form av församlingar, pastorat och stift har därför fått frågan hur mycket pengar de betalat ut i avgångsvederlag sedan januari 2010. Nära 600 av dem har svarat och resultatet visar att Svenska kyrkan köpt ut personal för 115 miljoner kronor under de senaste fem åren.

– De allra flesta utköpen sker på grund av konflikter. Det är ofta väldigt tragiska händelser där arbetsgivaren inte har tagit sitt ansvar. Avgångsvederlaget är en form av skadestånd som man får som plåster på såren för att man inte ska gå till Arbetsdomstolen, säger Vibeke Hammarström, kanslichef på Kyrkans akademikerförbund.

Hon poängterar att 115 miljoner kronor är en liten del av Svenska kyrkans totala lönekostnader. Det är framför allt bakgrunden till utköpen som upprör de anställda, och frågan är uppenbart känslig för kyrkan. Flera dagar före DN:s publicering skrev Svenska kyrkan en egen artikel om DN:s kommande granskning där organisationen berättade hur man arbetar för en god arbetsmiljö.

Inom Svenska kyrkan har personal reagerat på att stora summor varje år betalas ut från en arbets­givare vars viktigaste finansieringskälla är medlemsavgifter.

– Det är stora summor som tas från församlingarnas sociala arbete. Det är ett oansvarigt sätt att hantera församlingens pengar, säger biskop emeritus Lennart Koskinen, som varit präst i 40 år och fram till 2011 var högsta chef inom Visby stift.

Beteendevetaren Lars-Erik Warg är docent i psykologi vid Universitetssjukhuset Örebro och har till­sammans med flera forskare studerat arbetsmiljön inom Svenska kyrkan.

Deras forskning visar att de anställda ibland tycker att den präglas av respektlöshet och misstänksamhet. I sina studier stötte forskarna även på en del präster som hade fått avgångsvederlag.

– Rent allmänt kan man säga att går det så långt att det leder till utköp har man misslyckats. Om ett samfund har många utköp är det en indikation på att det inte fungerar bra, säger han.

Enligt Lars-Erik Warg fungerar arbetsmiljön bättre inom de församlingar som ser sig själva som vanliga arbetsplatser och har ett systematiskt arbetsmiljöarbete. De som i stället präglas av en förväntad snällhetskultur har svårare att hantera konflikter.

– Man ska inte ha förbön som främsta instrument för att lösa konflikter, säger han.

Uppsala stift, ett av de större stiften i Sverige, har betalat ut högst summa under den undersökta perioden – nära sex miljoner kronor. Verksamhetsledaren Stefan Bosbach vill dock inte kalla det utköp, utan föredrar ”upphörande av anställning”. Han förklarar summan med att stiftet genomgått en om­organisation.

– Personer har blivit erbjudna tjänster de inte velat ha och vi har då kommit överens om en annan lösning, säger han.

Finns det inte bättre sätt att ­använda kyrkans pengar?

– Jo, det finns det kanske, men många faktorer spelar roll och i de situationerna vi varit i har vi inte kunnat hitta andra lösningar.

I vissa församlingar har flera personer tvingats bort på kort tid. Ett exempel är Gnosjö församling, som lade över två miljoner kronor på att köpa ut tre av totalt elva anställda, bara under ett par år. Prästen Mattias Fjellander var en av dem som till slut fick både skadestånd och ett avgångsvederlag på 24 månadslöner när hans fall gick till Arbetsdomstolen.

– Domen blev naturligtvis en upprättelse. Jag hade hela tiden hävdat att jag har skött mitt arbete och att det inte fanns skäl att säga upp mig, säger Mattias Fjellander.

Han anser dock att församlingen kunde ha använt pengarna på ett bättre sätt.

– De lade alldeles för mycket pengar på att jag och andra anställda skulle låta bli att arbeta för dem. Det bekymrar mig. Jag ser det som ett systemfel, säger han.

DN har varit i kontakt med ett stort antal utköpta präster och annan personal. Många beskriver hur avgångsvederlaget föregåtts av hot och trakasserier.

– Jag fick en vecka på mig att acceptera avgångsvederlaget, annars skulle de inleda en process mot mig och se till att jag aldrig mer fick jobb, säger en präst som efter en lång period av utfrysning lät sig köpas ut.

”Stenhagenprästen” Mats Jonsson blev ett känt namn när han bjöd in romer och muslimer till kyrkan i Stenhagen utanför Uppsala. Han sades upp 2003 när arbetsgivaren ville omplacera honom. De ansåg att han hade problem i rollen som arbetsledare. Sedan dess har han haft svårt att få nya anställningar inom kyrkan.

– De flesta av oss som tvingas bort har svårt att få jobb. Vi hamnar på Domkapitlens svarta lista.

Varför tror du att det är så vanligt med avgångsvederlag inom kyrkan?

– När jag var fängelsepräst frågade jag killarna på kåken varför de begick brott. Svaret på frågan var oftast ”för att vi kan”. Jag tror att det gäller inom kyrkan också. Det är en förmögen organisation.

Fakta. 23.000 anställda i Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har cirka 6,4 miljoner medlemmar.
Antalet medlemmar
minskar, hittills i år har drygt 43.280 personer valt att lämna Svenska kyrkan.
Svenska kyrkan
har 23.000 anställda och 30.000 förtroendevalda.
De olika pastoraten,
församlingarna och stiften utgör tillsammans drygt 700 arbetsgivare.
I vart och ett
av Sveriges tretton stift finns ett domkapitel. Det är ett självständigt inomkyrkligt organ som har till uppgift att stödja och utöva tillsyn över stiftets församlingar och pastorat.
Så skriver Svenska kyrkan om arbetsmiljön:

”Ett bra arbetsmiljöarbete är en ­trovärdighetsfråga för Svenska kyrkan. Det handlar om att leva som vi lär.”
”I kyrkan får vi arbeta med det vi tror på, har ofta stor möjlighet att påverka våra arbetsuppgifter och har god gemenskap. Vi ska se till att behålla det!”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.