Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 00:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/de-overgav-toppolitiken-och-tog-pa-sig-uniformen/

00:44. Möt politikerna som blev samhällsbärare. Nalin Pekgul, Jan Björklund och Anders Wallner tagit på sig en annan uniform.
Svensk politik

De övergav toppolitiken – och tog på sig uniformen

De har hanterat kriser som makthavare.

I kampen mot corona har Nalin Pekgul, Jan Björklund och Anders Wallner tagit på sig en annan uniform.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 24 ”Jag är helt säker på att jag har valt rätt,” säger Nalin Pekgul, S-politiker som blev sjuksköterska i psykiatrin.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 24 Är det på riktigt, undrade både politiker och journalister när Anders Wallner avslöjade planerna på att bli polis. Nära vänner visste däremot att han haft sådana tankar under många år.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 24 ”Jag har ju blivit äldre, när jag ser mig i spegeln. Men jag är i en miljö som jag är hemma i”, säger Jan Björklund, som återvänt till försvaret på deltid efter 25 år.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 4 av 24 Kravaller utanför Hvidtfeldska under EU-toppmötet i juni 2001.
Foto: Sven-Erik Sjöberg
Bild 5 av 24 Göteborgskravallerna vid EU-toppmötet i juni 2001.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 6 av 24 Major Jan Björklund, januari 1994. Snart skulle politiken kalla på honom.
Foto: Anders Kallersand
Bild 7 av 24 Nalin Pekgul på väg mot riksdagen våren 1994.
Foto: Leif Engberg
Bild 8 av 24 Den tidigare S-ledaren Ingvar Carlsson och dåvarande utrikesministern Anna Lindh i en samling för euron i augusti 2003 ihop med Nalin Pekgul. Två veckor senare var Anna Lindh borta.
Foto: HENRIK MONTGOMERY
Bild 9 av 24 Miljöpartiets valupptakt på Södermalm i Stockholm vid valet 2010. Anders Wallner är en av strategerna bakom språkröret Maria Wetterstrand.
Foto: Lina Alriksson
Bild 10 av 24 Anders Wallner på grön picknick i Almedalen 2014. ”Jag var med och sänkte trösklarna till politiken”, säger han i summeringen av sin partisekreterartid.
Foto: Roger Turesson
Bild 11 av 24 Förberedelser inför Miljöpartiets kongress våren 2016. Isabella Lövin och hennes medarbetare Ulrika Modeer och Annika Flensburg rådgör med Anders Wallner. Det är hans sista månader som partisekreterare - beslutet att kliva av tog han långt tidigare.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 12 av 24 Maj 2003. Nalin Pekgul ska inom kort utses till ny ordförande för S-kvinnor och DN följer med henne hem till Tensta centrum.
Foto: Sven-Erik Sjöberg
Bild 13 av 24 Nalin Pekgul i samtal med Annika Billström under Socialdemokraternas partikongress 2005.
Foto: Sven-Erik Sjöberg
Bild 14 av 24 Sommaren 2007. Nalin Pekgul kan fira att hon omvalts till ordförande för S-kvinnorna efter en ledarstrid.
Foto: LARS EPSTEIN
Bild 15 av 24 Jan Björklund hemma i Skene i ett reportage inför partiledarvalet 2007.
Foto: SVEN-ERIK SJÖBERG
Bild 16 av 24 Folkpartiet Liberalernas landsmöte i Västerås 2007: Jan Björklund väljs till ny partiledare. Hustrun Anette Brifalk applåderar.
Foto: SVEN-ERIK SJÖBERG
Bild 17 av 24 Jan Björklund som nybliven folkpartiledare på ett arbetsplats besök på Strängbetong ihop med Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson och Göran Hägglund, december 2007.
Foto: SVEN-ERIK SJÖBERG
Bild 18 av 24 Det har gått nio år sedan Nalin Pekgul lämnade politiken. Numera har hon fullt upp både på jobbet och på fritiden - när hon hjälper till att ta hand som syskonbarn.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 19 av 24 ”Det har blivit en del skämt om att andra partier pratar om polisen, medan Miljöpartiet skickar sina tidigare medarbetare som konkret förstärkning”, säger Anders Wallner, partisekreteraren som blev polis.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 20 av 24 ”Det är en jättehäftig känsla att vara den som är samhället, när samhället lyssnar på dig som utsatt”, säger Anders Wallner.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 21 av 24 Ny uniform. Jan Björklund har numera en anställning på deltid som reservofficer. Han trodde att försvarsmakten skulle säga nej till en 58-åring - men det blev ja.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 22 av 24 Nya tider, nya namnbrickor.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 23 av 24 Som polis ser Anders Wallner åtskilliga konsekvenser av coronaepidemin. ”Dysfunktionella familjer får ännu mer problem när de blir hänvisade till hemmet i större utsträckning”, säger han.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 24 av 24 ”Det är klart att man lär sig av varje kris. Det är dyrköpta erfarenheter”, säger Jan Björklund om lärdomarna av corona och krisberedskapen.
Foto: Beatrice Lundborg