Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

De skadade barnen en chock för Brasilien

Kommunens kontrollanter har knackat dörr i Olinda och funnit att myggan som sprider zikaviruset finns i hälften av alla hushåll. Viruset tros orsaka fosterskadan mikrocefali och nära 4.000 misstänkta fall utreds nu i Brasilien.

Alicia föddes för tre månader sedan med mikrocefali.

– Jag förstår inte hur vi ska klara det, säger hennes mamma Nadja Bezerra, och försöker trösta sin gråtande dotter.

Världsarvsstaden Olinda har 397.000 invånare och ligger i den brasilianska delstaten Pernambuco, stor som Portugal. Det är den region i världen som drabbats värst av zikaviruset. Delstatens myndigheter har rapporterat att 1.447 barn fötts de senaste månaderna med skador som tyder på mikrocefali.

Viruset antas orsaka den neurologiska fosterskadan, vilken gör att huvudet inte växer normalt på fostret. Hjärnan blir därmed förminskad och den som drabbas kommer inte att kunna gå och riskerar även att få synskador och kraftigt nedsatt hörsel.

– Vi måste alla hjälpas åt att utrota denna epidemi, säger Teresa Miranda, häsochef i Olinda.

Hon har utlyst en tävling för den som är bäst på att utplåna zikaviruset i sitt hem. Den som blir bäst på att undvika stillastående vatten där den fruktade myggan lägger sina ägg belönas med tusen kronor. En enda mygghona kan föda över 200 mygglarver.

Det är karnevalsyra i Brasilien och i Olinda drar karnevalstågen fram på gatorna. Efter att forskare visat att zikaviruset även smittar genom saliv uppmanar Brasiliens hälsoinstitut gravida kvinnor att inte kyssas under karnevalen.

– Jag vet inte vad vi ska ta oss till. Detta blir bara värre och värre, säger Joselina Ferreira.

Hon går längst bak i ett karnevalståg som var tänkt att sprida glädje i ett Brasilien som står inför sin värsta ekonomiska kris på 25 år.

– Hela tanken med karnevalen är att glömma vardagens bekymmer och besvär. Nu känns det som om festen redan är över, säger hon.

Det brasilianska hälsoinstitutet Fiocruz, som sammanställer alla fall i Brasilien, har ännu bara konstaterat 404 fall, men utreder 3.670 andra fall där det finns misstankar om mikrocefali. Ett av de 404 fallen som bekräftats är Alicia som föddes för tre månader sedan. Hennes mamma drar pekfingret framför hennes ögon, men dottern följer inte efter med blicken.

– Läkaren har sagt att jag ska tända och släcka ljuset på natten för att hennes ögon ska tränas att reagera, men hon blinkar inte ens, säger Nadja Bezerra, 42.

Hon lägger ned Alicia i barnvagnen som en familj i södra Brasilien skänkt till henne och sätter sig ned vid köksbordet. Alicia börjar skrika och Nadja försöker lugna henne med sin röst. Det fungerar inte. Ännu är det osäkert om Alicia kan höra.

– Jag förstår inte varför detta drabbat mig. Vad har jag gjort för fel?

Nadja Bezerra bor i utkanten av en favela i miljonstaden Recife, som ligger intill Olinda, och jobbar som telefonist på ett av Brasiliens privata telebolag. Hon tjänar 1.300 kronor i månaden och halva hennes lön går åt till att köpa mediciner och blöjor till Alicia.

Den dyraste är magsårsmedicinen som Alicia måste ta för att minska uppstötningarna som irriterar hennes matstrupe. Ett paket med 28 tabletter kostar 280 kronor och Alicia måste ta två tabletter om dagen.

– Och denna medicin kostar 110 kronor. Den måste hon ta för ögonen. Den här kostar 75 kronor. Och den här är till mig för att lindra min depression, säger Nadja och visar upp fem askar med antidepressiva tabletter.

– Jag förstår inte hur jag ska klara det. Nästa månad tar mammaledigheten slut. Vem ska då ta hand om henne, säger Nadja och tittar ned i barnvagnen.

Foto: Dado Galdieri”Läkaren har sagt att jag ska tända och släcka ljuset på natten för att hennes ögon ska tränas att reagera, men hon blinkar inte ens”, säger Nadja Bezerra, 42. Dottern Alicia är ett av 404 bekräftade fall av mikrocefali i Brasilien. Foto: Dado Galdieri

Alicia skriker och Nadja försöker trycka in en napp i hennes mun, men nappen åker ut igen. Hon trycker in den igen, men den åker ut igen. Och igen.

Nadja berättar att det inte var meningen att hon skulle bli gravid. Hon och hennes man har redan 15-årige Jonatan. Men eftersom han tjatat om ett syskon tänkte föräldrarna att det skulle bli en glad present. Nadja hulkar för att stoppa gråten.

– I sjunde månaden sa läkaren att vårt barn var missbildat. Hon sa att om mitt barn skulle födas skulle hon bli en grönsak. Hur kan man säga något sådant?!

Det enda som utåt sett gör att det syns att Alicia har mikrocefali är att hjässan ser ut att ha sjunkit in och att öronen är stora i förhållande till huvudet. Sonen kommer in i köket och tar upp sin syster ur vagnen. När han stryker henne över hennes svarthåriga hjässa slutar hon att gråta.

– Jag tycker att min syster är fin, säger han.

Foto: Dado GaldieriDet är karnevalsyra i Brasilien och i Olinda drar karnevalstågen fram på gatorna. 

Karnevalsorkestern segar sig uppför kullerstensgränden i Olinda och musikerna gör sitt bästa för att hålla humöret uppe. Många i tåget har redan smittats av zikaviruset eller känner någon som har smittats. Brasilien står inför sin värsta hälsokatastrof på många år.

– Om jag varit gravid hade jag flytt utomlands. Här går det inte att vara, säger Joselina Ferreira, 26.

Längst fram i karnevalståget bär fyra flickor en likkista där de lagt ett uppstoppat kramdjur som föreställer Aedes aegypti-myggan som sprider zikaviruset. Flickorna bär kistan mot en av stadens kyrkor där de ska hålla en symbolisk begravning.

– Vi vill ha död på denna mygga nu, säger Maria Vitória Santos, 11.

Hennes kompisar nickar och sätter ned kistan på marken. Tillsammans med ett tiotal andra flickor från en dansskola iscensätter de en dödsdans runt myggan.

– Dö, dö, dö, sjunger flickorna med ansträngda leenden.

En av de medverkande i begravningståget är hälsochefen Teresa Miranda.

– Många tror att myggan bara lägger sina ägg i stora pölar eller i vattentankarna. Men det kan räcka med en vattenfylld kapsyl, säger hon och böjer sig ned för att plocka upp en slängd kork på marken.

Foto: Dado GaldieriEn bil åker runt och sprejar desinfektionsmedel för att få bort mygglarver.

De flesta zikafallen är asymtomatiska, vilket innebär att en person kan bära på viruset utan att uppleva några symtom. Ibland kan dock viruset orsaka huvudvärk, ledvärk, rodnad och smärta bakom ögonen. Den smittade kan få låg feber under tre till sju dagar och röda fläckar och klåda kan förekomma på armar och ben. Det mest tillförlitliga testet för att konstatera zikaviruset kan endast göras under de första dagarna av infektionen, när viruset fortfarande cirkulerar i blodet. Ännu har inte Brasiliens allmänna sjukhus tillgång till testet; den som misstänker att den smittats måste uppsöka en privat klinik där det kostar 2.000 kronor att testa sig.

Den senaste veckan har antalet misstänkta fall ökat med tio procent i delstaten Pernambuco och fallen väntas öka. De enda sjukhusen i delstaten som har kompetens att ta hand om spädbarnen med mikrocefali ligger i huvudstaden Recife med nästan fyra miljoner invånare. Många av föräldrarna från landsbygden hänvisas till vårdcentralen Lessa de Andrade.

– Vi hade inte hjärta att låta mammorna sitta hemma och deppa under karnevalen, säger fysioterapeuten Janaina och tejpar upp serpentiner i vårdcentralens hörsal.

På ett bord har hon och kollegorna dukat upp sockerkakor och bjudit in en grupp som ska spela karnevalsmusik för en samtalsgrupp som bildats för ett tiotal mammor med spädbarn som nyligen diagnostiserats med mikrocefali.

– Mammorna går genom en väldigt svår tid nu. Vi måste få dem att må bra så att de bättre kan hjälpa sina barn, säger vårdcentralens avdelningschef Lúzia Helena Casé.

Hon menar att föräldrarna står inför stora utmaningar.

– Många av barnen har grava funktionshinder och kommer aldrig att lära sig att gå. Det är också osäkert om hur hörseln och synen kommer att påverkas, säger hon.

Foto: Dado GaldieriPå vårdcentralen Lessa de Andrade träffas några av de drabbade för en samtalsgrupp.

En av de första mammorna att anlända till hörsalen är Hilda da Silva, 38, med sin två månaders bebis Matheus. Dagen till ära har hon klätt honom i en karnevalsdräkt i glänsande färger.

– Detta blir hans första karneval, säger Hilda da Silva och håller stolt upp sin son.

Annat var det för två månader sedan. En halvtimme innan hon skulle föda kom läkaren in i rummet och berättade att hennes son hade mikrocefali. Läkaren hade sett det på ultraljudet. Eftersom Hilda gjort fyra ultraljud tidigare under graviditeten tyckte hon det var märkligt att ingen sett något tidigare.

– Jag och min man visste inte vad vi skulle ta oss till. Jag grät mig genom förlossningen och slutade att gråta först femton dagar senare. Bara Gud vet hur mycket jag gråtit, säger hon.

– Det är bara att acceptera. Jag hoppas bara att han ska kunna se. Jag vill så gärna att han ska kunna se mig, säger hon och blir känslosam.

Bredvid henne sitter ensamstående Alexsandra da Silva, 33, med sin Diego Júnior som bara är en månad gammal. Han sover i sin mormors knä på en stol i hörsalen. Alexsandra har ännu inte accepterat att hennes son fått den neurologiska diagnosen mikrocefali.

– Jag tycker det är så konstigt. Jag har varken haft feber eller klåda. Kan det verkligen vara så att jag smittats av myggan, undrar hon.

Hon tittar på sin 60-åriga mamma som fött 12 barn och har 13 barnbarn. Alla har fötts friska.

– Det är så orättvist, säger Alexsandra och kämpar för att hålla gråten tillbaka.

Foto: Dado Galdieri

Hon bor i en av de mest våldsamma kåkstäderna i Recife. Den kallas för Planeta dos Macacos (Apornas planet) och de hundratals kåkarna i området har inget avlopp. Det är vanligt med vattenpölar i gatorna och på Alexsandras gata är flera smittade av zika. Men Alexsandra tror inte att det är viruset som orsakat den neurologiska skadan:

– Jag drack alkohol under graviditeten. Jag vet att man inte får göra det, men jag gjorde det ändå. Jag är rädd för att det är jag själv som ställt till det, säger hon och börjar gråta.

Hennes mamma tröstar henne.

– Nej, min lilla flicka. Det är inte ditt fel. Du dricker bara en gång i veckan. Det är myggans fel, säger hon.

Alexsandra vill inte ta in informationen.

– En av mina väninnor som dricker varje dag födde en helt normal pojke för bara några veckor sedan, säger hon och torkar sina tårar.

En av sjuksköterskorna tejpar upp karnevalsmasker på den svarta tavlan för att liva upp stämningen och Alexsandra tittar till sin sovande Diego Júnior i en ljusblå sparkdräkt.

– Jag kommer att älska honom ändå. Jag måste bara bli starkare, säger hon.

Fakta. Zikaviruset
  • Den största risken för gravida kvinnor att utveckla fosterskadan mikrocefali är under de tre första månaderna av graviditeten. Ännu är det inte känt om den som haft zikaviruset kan skapa antikroppar och bli immun. Mer forskning behövs för att se hur infektionen agerar i kroppen.
  • Många gravida kvinnor har undersökt möjligheten att göra abort om det konstateras att huvudet på fostret slutat att växa, men den brasilianska lagstiftningen ger inte kvinnan den rätten. Endast vid våldtäkt eller vid risk för kvinnans liv får hon göra abort. FN uppmanar nu Brasilien att göra ett undantag från lagen.
Läs mer om Zikaviruset

• Karneval och zika – expert varnar för ”explosiv cocktail”
I dag, fredag, drar karnevalen i Rio de Janeiro i gång. Men i år skuggas sambafesten av oron för zika. Experter varnar för att karnevalsyran och viruset kan visa sig vara en ”explosiv cocktail”.

• Idrottsministern: ”Inte aktuellt ställa in OS”
En grupp läkare gick på torsdagen ut och uppmanade Brasilien att ställa in sommarens OS på grund av zikavirusets framfart. ”Inte aktuellt”, skriver Brasiliens idrottsminister.

• Fall i Brasilien med zika spritt via blodtransfusion
Brasilianska hälsomyndigheter bekräftade på torsdagen att ett fall av överförd zikasmitta via blodtransfusion konstaterats i landet. Blodgivaren bar på det myggburna viruset, som nu sprids snabbt på amerikanska kontinenter.

• Läkare vill stoppa OS i Rio
Det fruktade zikaviruset som spritt sig i framför allt Sydamerika gör att man bör överväga att ställa in OS i Rio de Janeiro i sommar. Det menar en rad ansedda läkare vid New York University Langone Medical Center, rapporterar finska YLE.

• Zikavirus i USA fördes över sexuellt
USA fick på tisdagen sitt första fall av zikaviruset sedan 2008. Enligt hälsovårdsmyndigheterna i Dallas i Texas ska viruset ha överförts genom en sexuell kontakt mellan patienten och en bärare av viruset.

Tre frågor om zikaviruset
  1. Hur sprids zikaviruset? Zikaviruset sprids av aedes­myggan, samma typ av mygga som bland annat sprider dengueviruset. Det finns ett fåtal dokumenterade fall där viruset spridits via sexuella kontakter och blodtransfusioner. Den kraftiga ökningen av fall i bland annat Brasilien beror på att viruset fram tills för några år sedan inte fanns i landet och att befolkningen inte är immun.
  2. Varför är man så orolig för viruset? Zika upptäcktes redan 1947 i Uganda och fram tills nyligen ansågs det inte vara särskilt farligt. Men nu tros infektion hos gravida ligga bakom Brasiliens kraftiga ökning av antalet barn som fötts med mikrocefali, onormalt litet huvud och utvecklingsstörning. Det vetenskapliga sambandet är ännu inte helt klarlagt. Infektion tros också ligga bakom ett ökat antal fall av Gullain-Barrés syndrom hos vuxna, en allvarlig neurologisk sjukdom.
  3. Vad ger zikavirusinfektion för symtom? De flesta som blir smittade får inga symtom. Runt en av fem blir sjuk. Vanliga symtom är feber, hud­utslag, ledvärk och ögoninflammation i mellan två till sju dagar. ­Inkubationstiden, tiden från att man blir smittad tills att man blir sjuk, tros vara två till sju dagar. Det finns inget vaccin eller särskild behandling mot zika­virusinfektion, det bästa sättet att skydda sig är att undvika myggbett genom myggmedel, myggnät och heltäckande kläder.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.