Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

De tilldelas Katarina Taikon-priset 2017

Tess Asplund på en manifestation för ensamkommande flyktingbarn på Mynttorget i Stockholm tidigare i år.
Tess Asplund på en manifestation för ensamkommande flyktingbarn på Mynttorget i Stockholm tidigare i år. Foto: Anette Nantell

Maria-Teresa ”Tess” Asplund, Fred Taikon och rörelsen #Vistårinteut tilldelas Katarina Taikon-priset 2017.

De tilldelas priset för sitt arbete för de mänskliga rättigheterna.

Syfte med priset är att uppmärksamma människorättsförsvarare i Stockholm. Rörelsen #Vistårinteut tilldelas 50.000 kronor och Fred Taikon och Maria-Teresa Asplund får 25.000 kronor var.

Rörelsen #Vistårinteut för en kamp för att ensamkommande unga ska få stanna i Sverige. I motiveringen står det: ”I ett samhällsklimat som alltmer präglas av högre murar är rörelsen en lysande fyr i kampen för mänskliga rättigheter.”

– Det känns otroligt. Det är på något sätt ett erkännande att det vi kämpar för handlar om just mänskliga rättigheter, och det är det vi vill få fram, säger Kinna Skoglund, grundare och talesperson för rörelsen.

Det stora nätverket av människor består, enligt dem själva, av 9.000 professionella yrkesutövare och volontärer.

– Vi jobbar inte emot något, vi jobbar bara för något. På så sätt tror jag att vi är lite annorlunda. Det är så många som jobbar emot saker i samhället i dag, säger Kinna Skoglund.

Fred Taikon stämde, tillsammans med elva andra romer och människorättsorganisationen Civil Rights Defender, den svenska staten efter polisens olagliga romregister som DN avslöjade – och vann.

Elva romer fick skadestånd på 30.000 kronor vardera från den svenska staten. Fred Taikon gick längst fram i protesten.

”Genom att ihärdigt och framgångsrikt drivit frågan om Skånepolisens register över romer har han givit många romer upprättelse”, står det skrivet i motiveringen.

Maria-Teresa ”Tess” Asplund blev ikonisk efter sin nazistprotest under 2016. Bilden på den sammanbitna kvinnan med den knutna näven i luften under nazistdemonstrationen i Borlänge fick spridning över hela världen.

Bilden blev senare Årets bild – och ledde till att Asplund fick träffa sin familj för första gången.

I motiveringen skrivs det: ”Hon är en Stockholmsprofil som nästan alltid är på plats när det hålls manifestationer till försvar av mänskliga rättigheter, mot orättvisor och för allas lika värde.”

Läs mer: Årets bild förändrade hela livet för Tess Asplund 

Katarina Taikon-priset instiftades 2015 av Stockholms stad och delas ut för andra gången i ordningen. Förra året gick det till Hans Calderas och Läkare i världen.

Katarina Taikon dog 1995. Hon var en svensk författare och människorättskämpe med romsk härkomst. Priset delas ut på årsdagen av den första utgivningen av hennes bok ”Zigenerskan”.

Prisceremonin sker på tisdagseftermiddagen. DN har sökt Fred Taikon och Maria-Teresa Asplund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.