Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-22 14:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/de-vittnar-om-rasismen-som-manga-i-sverige-inte-vill-se/

05:26. De utsätts när Sverige blundar för rasismen – Sex afrosvenskar berättar om rasismen i ett land där många tror att den inte finns.
SVERIGE

De vittnar om rasismen som många i Sverige inte vill se

På ett tåg från Köpenhamn väljer tulltjänstemännen ut Titus Murimi, vagnens enda svarta resenär, för ”selektiv kontroll”. Det som sedan sker i det fönsterlösa rummet får honom att polisanmäla tullarna för våldtäkt och misshandel.

För Titus och många andra afrosvenskar handlar Black lives matter inte främst om USA, utan om hur de behandlas här i Sverige. Om kampen för rättvisa i ett land där många tror att rasismen alltid är någon annanstans.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 21 På tåget mellan Köpenhamn och Malmö blir Titus Murimi utfrågad av två tulltjänstemän som sätter på honom handklovar och tar honom till ett fönsterlöst rum. Där händer något som Titus kommer ha svårt att glömma.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 21 Utanför Vita huset i USA håller demonstranter upp en bild på George Floyd.
Foto: Jacquelyn Martin/AP
Bild 3 av 21 I New York har människor lagt sig ned på marken för att demonstrera mot polisvåldet och dödandet av George Floyd.
Foto: Patrick Lantrip/Daily Memphian via AP
Bild 4 av 21 I början av juni samlades tusentals demonstranter på Sergels torg i Stockholm för att delta i en manifestation för Black lives matter.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 21 Jason ”Timbuktu” Diakité har mött den svenska rasismen i hela sitt liv, hållit tal om den, skrivit till politiker och försökt förändra.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 6 av 21 ”Under fem år i Sverige sökte jag 210 jobb som jag ansåg mig kvalificerad för. Jag blev kallad till en enda intervju”, säger Emily Joof.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 7 av 21 Jason Diakité fick lära sig att inte acceptera särbehandling. Han blir upprörd när han tänker på att det än i dag pågår.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 8 av 21 ”Jag kan känna mig så jävla arg, rasande, vid tanken på rasism.”
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 9 av 21 Patience Engberg föddes i Liberia. Där träffade hennes pappa många svenska läkare och ingenjörer och föräldrarna började drömma om Sverige. ”Mina föräldrar beundrade Olof Palme. Han stod för solidaritet, sa alltid pappa. Att alla behandlades likvärdigt.”
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 10 av 21 Patience Engberg blev tidigt utsatt för rasism och berättar om hur skolkamraterna mobbade henne. Än i dag märker hon av hur hon behandlas annorlunda på grund av sin hudfärg. ”Det spelar ingen roll att jag är en svennemamma som sliter och kämpar. Det skyddar mig inte.”
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 11 av 21 Asiatou Touray, 26, Solna berättar även hon hur hon upplever rasismen i Sverige. ”Nyligen bokade jag och min man en taxi till oss och våra två barn. Vi var glada, vi skulle åka till vänner och fira avslutningen på fastemånaden ramadan. Men när chauffören kom kände jag direkt att något var fel. Det var så tydligt att han inte ville ha oss i bilen. Han var hetsig och arg, fast han aldrig träffat oss förr. När min sexåriga dotter Seynabou öppnade en bildörr och började klättra in i taxin exploderade chauffören. ’Rör inte min bil’, skrek han. Han kallade min dotter för jävla apa och en massa andra kränkande ord. Så bad han oss alla att dra hem till Afrika. ’Vad gör ni här era jävla apor?’ sa han. Sen körde han bara iväg från oss. Jag tror inte att Sverige eller svenskar i allmänhet förstår hur mycket skit vi får ta varje dag för att vi är afrosvenskar. Det känns som att många bara tycker att vi är jobbiga när vi pratar om det.”
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 12 av 21 Efter händelsen i det fönsterlösa rummet går Titus Murimi till vårdcentralen och får träffa en läkare. Där hjälper hon honom att få tid hos psykolog för att bearbeta det som hänt.
Foto: Anders Hansson
Bild 13 av 21 Titus Murimi klarar inte av åka till arbetet efter det som hänt och han vågar inte berätta om det för sina arbetskamrater. Han är rädd för vad de ska säga.
Foto: Anders Hansson
Bild 14 av 21 Samuel Girma, 33, Hökarängen berättar om hur hans son har utsatts för rasism.”När min son vare sex år angreps han av en man i tunnelbanan, mellan Slussen och Medborgarplatsen. Han kallade min son för ’n-unge’ och sa att han hade ful frisyr. Jag blev som Hulken och krävde att mannen skulle be om ursäkt. Tunnelbanevagnen var full av folk, men ingen annan än jag sa nåt. Andra resenärer bara tillät detta. När vi klev av så åkte mannen vidare, som om inget hade hänt. I dag är min son elva, och har utsatts för rasism fler gånger. Att sådant hänt och fortsätter hända är inte min sons ansvar, och det är inte mitt. Det är vita svenskars ansvar att uppfostra sina barn så att de inte agerar rasistiskt. För många vita svenskar är det enklare att fokusera på det som händer i USA. När vi svarta i Sverige säger att vi upplever rasism här, så är det nästan som att vi får tillbaka ett narrativ där vi ska vara tacksamma att det inte är lika illa som där borta.”
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 15 av 21 Eva Bazo blir Titus målsägarbiträde.
Foto: Pressbild
Bild 16 av 21 När människor i Malmö samlades för att demonstrera för Black lives matter var Titus Murimi på plats. ”Jag tänker på det varje dag. För mig handlar Black lives matter om Sverige, inte om USA.”
Foto: Anders Hansson
Bild 17 av 21 Viktoria Düring, biträdande chef för Tullverkets avdelning för brottsbekämpning.
Foto: Björn Roos/Tullverket
Bild 18 av 21 Patience Engberg upplever att många inte tar rasismen i Sverige på allvar.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 19 av 21 I början av sommaren deltog tusentals människor i den demonstrationen i Malmö för att protestera mot rasism och polisvåld.
Foto: Anders Hansson
Bild 20 av 21 Filmklippet som visar hur George Floyd dödades har spridits världen över. Titus Murimi klarade inte av att titta på det. ”Jag blev sjuk när jag började se. Jag visste vad som hänt – han dog ju. Jag kunde inte se det, i nästan nio minuter. Det gick inte. ”
Foto: Anders Hansson
Bild 21 av 21 ”När jag ser George Floyd eller någon annan svart man eller kvinna som mördas eller trampas på eller förnedras... då ser jag mig själv.”
Foto: Anders Hansson