Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 17:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/debatten-blir-en-markering-av-att-borgfreden-ar-over/

Svensk politik

”Debatten blir en markering av att borgfreden är över”

Bild 1 av 7 Jimmie Åkesson (SD).
Foto: Patrik C Österberg/TT
Bild 2 av 7 Ulf Kristersson (M)
Foto: Patrik C Österberg/TT
Bild 3 av 7 Statsminister Stefan Löfven (S) anländer till partiledardebatten.
Foto: Patrik C Österberg/TT
Bild 4 av 7 Jonas Sjöstedt (V)
Foto: Jonathan Näckstrand/TT
Bild 5 av 7 Ebba Busch (KD)
Foto: Patrik C Österberg/TT
Bild 6 av 7 Nyamko Sabuni (L).
Foto: Patrik C Österberg/TT
Bild 7 av 7 Anders W Jonsson (C).
Foto: Jonathan Näckstrand/TT

Coronastrategin, det svåra läget inom vården och äldreomsorgen är temat för partiledardebatten i Agenda klockan 20.00 på söndagskvällen. Enligt DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg väntas debatten bli en markering av att borgfreden om coronabekämpningen är över. 

Debatten mellan partiledarna väntas handla om Sveriges coronastrategi, situationen inom äldrevården, varför så många dött i Sverige i förhållande till andra länder, varför krisberedskapen när det gäller sjukvårdsmaterial var så dålig och varför det tagit så lång tid att att få i gång en storskalig provtagning.

Även den ekominiska krisen väntas komma upp. Som det ser ut nu kommer Sverige att ha ett budgetunderskott på 400 miljarder kronor i statsfinanserna.

– Världsekonomin är sig inte längre lik. Den ekonomiska krisen kommer att vara kvar när coronapandemin är över, säger Ewa Stenberg.

Kvällens debatt kommer i en brytningstid. Efter flera månader av enighet om coronabekämpningsstrategin har konfliktnivån höjts mellan partiledarna den senaste tiden. Samtidigt har moderatledaren Ulf Kristersson öppnat för budgetsamarbete med Sverigedemokraterna.

– Det är det mest intressanta partiledardebatten på länge. Den kommer att bli en markering av att borgfreden nu är över och att vi kommer att få se fler konflikter om coronastrategin, säger Ewa Stenberg.

Partiledardebatt kommer också att innehålla en del nya inslag. Bland annat kommer duellerna ersättas med att varje partiledare får hålla ett öppningsanförande där de får rikta sig direkt till tittarna.

 – Den logistiska utmaningen är främst att se till att alla håller avstånd till varandra, säger Agendas projektledare Mikael Pettersson till SVT. 

Studiodekoren har nu anpassats för att möjliggöra detta. Den som tittar kommer förmodligen lägga märke till att det ser glesare och mer utspritt ut än vanligt ut i studion.

– Vi hoppas att de ska höra varandra från ena änden till den andra, säger programledaren Anders Holmberg.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt