Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 07:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/delar-av-ladcykel-kopplad-till-explosion-i-linkoping-hittade/

Sverige

Delar av lådcykel kopplad till explosion i Linköping hittade

Explosionen i centrala Linköping den 7 juni orsakade stora skador på flera bostadshus. Foto: Magnus Hallgren

Polisen har hittat delar av en lådcykel som antas ha haft en viktig funktion i samband med sprängdådet i centrala Linköping i början juni.

Den kraftiga explosionen i centrala Linköping den 7 juni orsakade stora skador på flera bostadshus. Fasader, fönster och balkonger förstördes. Ingen människa skadades allvarligt.

Polisen har ingen skäligen misstänkt för brottet, men det nya spåret med lådcykeln kan leda polisen ett steg närmare gärningsmannen. 

– Vi har hittat specifika delar från lådcykeln som vi har förhoppningar ska kunna härledas till en person och till vilka som har varit ägare, säger Daniel Axelsson, chef för grova brott i Linköping och förundersökningsledare.

Fynden har gjorts på platsen för explosionen, men vilka delar av cykeln man har hittat vill Daniel Axelsson inte gå in på.

– Det är specifika detaljer och man kan säga att vi håller på att bygga ihop cykeln för att se vilka delar vi har och vilka delar vi inte har, säger han.

Platsen kring bostadshusen på Ådalagatan är fortfarande avspärrad och den tekniska undersökningen pågår, det är källaren som kvarstår att undersökas, enligt Axelsson.

– När det blir en sådan här kraftig explosionen tar det tid. Vi har otroligt stort material som ska bearbetas, alla tips som kommer in ska värderas och analyseras. För att göra det på ett proffsigt sätt måste man löpa linan ut på många tips och kontrollera dem för vi anser att det är ett så pass grovt brott och det var bara lyckliga omständigheter som gjorde att ingen kom till skada.

Utredningsarbetet har pågått i drygt nio veckor och polisen har hållit omkring 1.300 förhör. Mellan 15 och 20 utredare är inkopplade på ärendet.

– Vi har fortfarande saker som vi vill gå vidare med och vi är fortsatt optimistiska, säger Daniel Axelsson.

Inom kort hoppas polisen även kunna meddela vilken typ av sprängmedel som användes vid dådet, som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.. 

– Vi har fått en muntlig rapport från NFC (Nationellt forensiskt centrum) om vad det är men vill vänta tills vi har fått den skriftligt innan vi går ut med den informationen, säger Axelsson.

Läs mer: Mängder av tips om lådcykeln i Linköping