Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 21:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/delar-av-svensk-glaciar-har-kollapsat/

Sverige

Delar av svensk glaciär har kollapsat

Sylarna i västra Jämtland. Bilden till vänster är från september 2015, den högra från samma tid 2018.
Sylarna i västra Jämtland. Bilden till vänster är från september 2015, den högra från samma tid 2018. Foto: Tomas Bergström/Länsstyrelsen i Jämtlands län

Delar av glaciären i fjällområdet Sylarna i västra Jämtland har brutits sönder och kollapsat, meddelar Länsstyrelsen. Nytagna bilder från luften visar att isen spruckit mycket mer än vad man tidigare trott.

Ivan Solander
Rätta artikel

– Den har spruckit mer än vanligt och delar av den har kollapsat. I år har det varit väldigt varmt så mycket av snön har försvunnit, då blir sprickorna väldigt tydliga, säger Tomas Bergström, miljöövervakare hos Länsstyrelsen i Jämtland.

Att glaciärer smälter är i sig inget nytt. Men att den i Sylarna nu delvis har kollapsat är en indikation på ett större problem enligt Tomas Bergström. 

– Det ger en tydlig visualisering av det klimat vi har haft de senaste åren och det vi har i dag. Alla glaciärer smälter och krymper, men det är vanligtvis en lång process som tar flera år. Nu har den spruckit mer än vanligt, säger han.

En bild från september i år visar hur isen spruckit.
En bild från september i år visar hur isen spruckit. Foto: Tomas Bergström/Länsstyrelsen i Jämtlands län

Orsaken till att glaciären kollapsat är det varmare klimatet. Men det är fortfarande oklart vilka konsekvenser en fortsatt uppvärmning skulle kunna få i området.

– Just den här är väldigt liten men rent generellt så ger glaciärer färskvattenförsörjning. Men jag tror inte att det finns någon risk att någon får vattenbrist även om den försvinner, säger han.

Miljöövervakande myndigheter har dokumenterat glaciären som ligger vid gränsen till Norge, i mer än hundra år.

– Den finns dokumenterad sedan 1908, de senaste 4-5 åren tar vi bilder varje år. Det var nu när jag var där som jag såg hur mycket det har spruckit, säger Tomas Bergström.

Samtidigt har glaciärforskare vid Stockholms universitet som gjort egna fältstudier och tagit del av Länsstyrelsens bilder konstaterat att det skett större förändringar i Sylglaciären och närliggande Helagsglaciären de senaste åtta åren, än på 50 år dessförinnan . 

– Jag har en pågående studie där och vi har fått bildmaterialet. Vi kunde tydligt se att en stor del har kollapsat, vilket är anmärkningsvärt, säger Per Holmlund, professor i glaciologi.