Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Delfinfynd förbryllar biologer

Foto: Anders M Nilsson / Göteborgs Naturhistoriska museum / Västarvet

För första gången på 18 år har strimmiga delfiner påträffats i svenska vatten. Två exemplar, båda av allt att döma hannar, strandade i helgen på Onsalahalvön söder om Göteborg.

– Normalt ska de finnas i tropiska och tempererade vatten. Man kan verkligen fundera över hur de hamnat här i februari. Kanske följde de efter ett fiskstim och kom på avvägar, säger Anders Nilsson, biolog vid Göteborgs Naturhistoriska museum, till TT.

När Anders Nilsson kom till fyndplatsen var båda delfinerna döda. Hur de dött är fortfarande oklart.

– Det fanns varken nät- eller propellerskador på kropparna. Båda såg också ut att vara i gott hull. Det är lite av ett mysterium, säger Anders Nilsson.

Delfinerna fördes till Naturhistoriska i Göteborg men kommer sedan att skickas till Naturhistoriska Riksmuseet för undersökning i samarbete med Statens veterinärmedicinska anstalt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.