Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Demenssjuk 91-åring utvisas

Demenssjuka 91-åriga ukrainskan Ganna Chyzevska utvisas sannolikt från Sverige på tisdagen, trots att hon har alla anhöriga i Sverige och ingen familj i hemlandet.

Migrationsverket avslog på måndagen Ganna Chyzevskas ansökan om uppehållstillstånd, skriver Expressen. Det innebär att hon och hennes barnbarn Anna Otto redan på tisdagen kan sättas på ett plan till Ukraina.

En demensexpert som granskat tre läkarutlåtanden menar enligt Expressen att det finns risk att stressen vid en utvisning kan försätta Ganna Chyzevska i ett förvirringstillstånd som kan leda till döden.

Men Migrationsverkets förtroendeläkare anser att det inte finns medicinska hinder att utvisa 91-åringen. Migrationsdomstolen har gått på förtroendeläkarens linje, och då anser inte myndigheten att det finns utrymme att göra någon annan tolkning.

För att en person som inte uppfyller asylskäl ändå ska ges uppehållstillstånd krävs ”synnerligen ömmande skäl”. Många har svårt att förstå varför de här omständigheterna inte räknas som synnerligen ömmande.

– Det är en ren undantagsbestämmelse som bland annat kräver ett livshotande tillstånd och att sjukvården här ska leda till en långvarig förbättring. Det stämmer sällan eller aldrig in på människor i den åldern, sade Ribbenvik till DN för två veckor sedan.

Tidigare fanns en möjlighet för äldre med hela släkten i Sverige men ingen kvar i hemlandet att få stanna – den så kallade sista länken – men lagen togs bort 1997.

Barnbarnet Anna Ottos sista hopp står till att flygbolaget ska vägra ta emot hennes mormor.

– Jag hoppas att flygpersonalen inte vill ta emot en person som är inadekvat. Det står i min mormors läkarintyg att hon kan bli inadekvat, att hon kan bli aggressiv och ha motoriska svårigheter, säger Anna Otto till Expressen.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.