Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Demonstrant fick smällare i ögat

En av högerextremisterna träffades av en smällare i ögat då den demonstration han deltog i attackerades av motdemonstranter. "Den som tror att ett sådant överfall gynnar antirasismen vet inte vad han talar om", säger Julia Jönsson som var med.

Det var vid 15.30-tiden då fackeltåget med högerextremister var på väg tillbaka över Riddarholmsbron som ett antal motdemonstranter attackerade deltagarna genom att kasta smällare och annat mot dem.

En av smällarna träffade en ung man i 25-årsåldern i ögat.

– Jag försökte hjälpa honom i väntan på att polisen skulle kunna ta honom till sjukhus, ambulansen kom inte fram, och det rann blod och han kunde bara se skillnad på ljus och mörker, berättar Julia Jönsson.

Julia Jönsson är själv inte är engagerad i någon särskild grupp eller organisation men tidigare har demonstrerat mot rasismen och även skrivit en uppsats om Sverigedemoktarernas retorik.

Till slut kunde polis på platsen ta mannen till sjukhus.

– Sådant här får inte hända och den som tror att det gynnar antirasismen att skada folk vet inte vad han eller hon talar om, säger Julia Jönsson till DN.se

– Det som hände i Gamla stan i dag är precis allt det som antirasism inte ska stå för.

Ytterligare minst tre personer skadades under lördagens demonstrationer. En kvinna fick sin fot överkörd av ett polisfordon medan två personer fick flaskor i huvudet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.