Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Demonstrationen ett sätt att plocka politiska poäng”

Foto: Marcus Ericsson/TT

Lördagens demonstration i Stockholm var visserligen liten, några hundra personer, men där stod sverigedemokrater och före detta sverigedemokrater sida vid sida med nazister, högerextremister och fotbollshuliganer.

– Inte någon tillfällighet, säger historikern Heléne Lööw.

Heléne Lööw är forskare vid Uppsala universitet med inriktning mot nationalsocialism, fascism, intolerans och hatbrott.

Hon konstaterar att personer och grupper som annars kan befinna sig på kollisionskurs med varandra mycket väl kan samlas när de faktiskt finner något att enas kring.

Helt nytt är detta fenomen inte. Det har förekommit tidigare, säger hon och konstaterar att det inte är någon tillfällighet att det sker nu.

– De här frågorna är kraftigt i fokus för närvarande. Det har varit väldigt mycket diskussioner kring invandring och kriminalitet, om systemkollaps, och uppjagad stämning på sociala medier.

– Då är det naturligt för olika grupper att försöka plocka politiska poäng, och få en folklig mobilisering. De här grupperna tänker lika taktiskt som andra politiska grupper; finns det ett läge för deras frågor, för att vinna anhängare och hamna i fokus, så utnyttjar man självklart alla sådana möjligheter.

Händelserna på fredagskvällen, då svartklädda maskerade män jagade personer med utländskt utseende kring Sergels torg, kan ha bidragit till att dra folk till lördagens demonstration.

– Det kan vara så, men det vet vi inte. Det brukar inte alltid hänga ihop som en organiserad kedja, som många tror. Det är snarare så att aktiviteter från en grupp kan utlösa aktiviteter från andra grupper som inte vill förlora initiativet.

Foto:  Marcus Ericsson / TT
På lördagen demostrerade rörelsen ”Folkets Demonstration” på Norrmalmstorg i Stockholm. Foto: Marcus Ericsson/TT

En organisation som kallar sig ”Folkets demonstration” står som arrangör bakom lördagens demonstration. På hemsidan med samma namn finns inte ett enda namn på någon ansvarig person angivet, endast listor över talare vid demonstrationen. Kontakt kan endast tas via ett anonymt mejlformulär, och besökare kan skriva i en gästbok. DN har via mejl frågat om vilka som grundat och företräder organisationen, men har ännu inte fått något svar.

– Det är en ny typ av aktionsform som många grupper tillämpar. Det kan vara en Facebookgrupp, en hemsida, med ofta ganska anonyma avsändare. På olika sätt försöker man få in så många olika grupper som möjligt och därför skrivs inte ut exakt vem avsändaren är. Det fungerar lite som ett ”paraply-event”, och har varit ett signum för autonoma vänstergrupper, där man fått en bred uppslutning genom att säga att det är öppet för alla säger Helene Lööw.

Hon säger att det först uppmärksammades som ett taktiskt koncept i stor skala vid kravallerna vid WTO-mötet i Seattle 1999.

– Sedan följde liknande aktioner vid IMF-mötet i Prag 2000, G8-mötet i Genua och EU-toppmötet i Göteborg 2001 till exempel.

Den svenska islamkritiska så kallade Pegidarörelsen, som förra året arrangerade demonstrationer på flera håll i Sverige, lyckades inte, likt dess tyska föregångare, nå någon större uppslutning vid mötena.

– Det var ett koncept kopierat från Tyskland. Det var inte alls framgångsrikt i Sverige, säger Helene Lööw.

Foto: Marcus Ericsson/TT
På lördagen samlades också ett antal motdemonstranter på Norrmalmstorg. Foto: Marcus Ericsson/TT

Och då tänker man om. Folkets demonstration har arrangerat fyra demonstrationer hittills, och det finns personsamband med den svenska Pegidarörelsen.

Sverigedemokraterna i Södermanland uppmanade på sin Facebooksida till deltagande i lördagens demonstration. Och SD Nyköping och SD Oxelösund skrev på sin hemsida att man anordnade busstransport Nyköping till Sergels torg för att så många som möjligt skulle kunna delta i ”folkdemonstrationen" .

– Det är inte förvånande att före detta sverigedemokrater finns med i den här typen av demonstrationer. Men eftersom det varit flera uteslutningar och interna diskussioner i partiet kan man fundera över vad det egentligen betyder när sverigedemokrater deltar, om det är en markering mot partiet, eller en del i en positionering. Deltagarna vet ju att de kommer att dra på sig intresse, inte minst från medierna, säger Heléne Lööw.

DN har sökt Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof, som hittills inte velat kommentera att en partimedlem stod bakom lördagens demonstration.

Fakta. Detta har hänt

• Ett par hundra personer deltog i lördagens demonstration som lockade flera olika högerextrema grupper. Där fanns personer från nazistiska Svenska motståndsrörelsen, Nordisk ungdom, gamla medlemmar i Svenskarnas parti, före detta och nuvarande Sverigedemokrater och medlemmar från flera ”firmor”.

• En motdemonstration fanns också på Norrmalmstorg, men de båda demonstrationerna skildes åt av en mur av polisbilar. En person anmäldes för försök till misshandel, och en person för narkotikabrott.

• Kvällen innan samlades en större grupp svartklädda män med rånarluvor och armbindlar runt Centralstationen och Sergels torg. Enligt polisen, som beslagtagit flygblad utan avsändare ”som uppmanar till brott”, skulle männen ge sig på ensamkommande flyktingbarn.

• Enligt uppgifter till DN var det huliganer från alla Stockholms fotbollsklubbars ”firmor” som angrep personer med utländskt utseende. En person greps för våld mot tjänsteman, tre omhändertogs för ordningsstörning och en misstänks för brott mot knivlagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.